Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту

Комітет
15 серпня 2022, 18:22

15 серпня 2022 року Верховна Рада України більшістю у 293 голоси народних депутатів України прийняла у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту (реєстр. № 6230).

Метою законопроекту є удосконалення та врегулювання положень Кодексу цивільного захисту України, законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про запобігання корупції», що стосуються порядку проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та їх пенсійного забезпечення.

Змінами до Кодексу цивільного захисту України пропонується:

усунути термінологічні та змістовні неузгодженості;

привести спеціальні звання молодшого начальницького складу служби цивільного захисту у відповідність до стандартів провідних європейських країн та НАТО;

удосконалити та врегулювати норми законодавства в частині звільнення осіб рядового і начальницького складу із служби цивільного захисту.

Крім того, з метою покращання соціального та правового захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту пропонується врегулювати деякі норми Закону України «Про  пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Верховна Рада України доручила Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину, а також з урахуванням пропозицій, висловлених у висновку Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування від 28 липня 2022 року відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, та внести його на розгляд  Верховної Ради України у другому читанні.

Відповідно до Регламенту Верховної Ради України період збору поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи з 16 до 22 серпня 2022 року.