Верховна Рада України прийняла за основу законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки

Комітет
16 серпня 2022, 13:55

16 серпня 2022 року Верховна Рада України за результатами розгляду у першому читанні більшістю у 232 голоси народних депутатів України прийняла за основу законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки (реєстр. № 5159).

Законопроектом встановлюється відповідальність, зокрема, за:

нездійснення стратегічної екологічної оцінки;

порушення встановленої законодавством процедури, у тому числі порядку інформування громадськості та порядку проведення громадського обговорення і врахування його результатів;

неврахування результатів стратегічної екологічної оцінки при затвердженні документів державного планування;

порушення порядку здійснення та оприлюднення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля.

Крім того, законопроект передбачає ведення Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки, можливість оскарження в судовому порядку рішень, дій чи бездіяльності у процесі здійснення стратегічної екологічної оцінки.

Верховною Радою України доручено Комітету з питань екологічної політики та природокористування доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, пропозицій, висловлених у висновку Комітету від 16 червня 2021 року відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Відповідно до Регламенту Верховної Ради України період збору поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи з 17  по 30 серпня 2022 року.