Про ситуацію на атомних об’єктах України

Комітет
16 серпня 2022, 13:08

Верховна Рада України 15 серпня 2022 року прийняла Постанову про Звернення до ООН, інституцій ЄС, ОБСЄ, МАГАТЕ та парламентів і урядів його держав-членів щодо засудження акту ядерного тероризму, який здійснює держава-агресор на Запорізькій АЕС у м. Енергодар Запорізької області.

За прийняття відповідної постанови в цілому проголосував 301 народний депутат України. Верховна Рада України закликає:

парламенти та уряди держав-членів МАГАТЕ визнати дії російської держави щодо окупації ЗАЕС, її мінування та обстрілу, що ставить під загрозу безпечне існування Європи та світу, актом ядерного тероризму,

ООН, інституції ЄС, ОБСЄ, МАГАТЕ застосувати санкції проти всієї російської атомної галузі, зокрема щодо державної корпорації «Росатом», підприємств та організацій, що входять до складу державної корпорації «Росатом», та їхніх дочірніх компаній, які розташовані як на російській території, так і за її межами, а також щодо російських фізичних осіб, які є керівниками державної корпорації «Росатом» та його дочірніх підприємств, що відповідають за реалізацію політики російської держави проти України та беруть безпосередню участь у прийнятті рішень і здійсненні актів ядерного тероризму на території України,

парламенти та уряди держав-членів МАГАТЕ звернутися до Генеральної конференції МАГАТЕ щодо призупинення дії привілеїв та прав російської держави як члена МАГАТЕ, а також позбавлення її права голосу на засіданнях Ради керуючих МАГАТЕ і можливості брати участь у програмах технічного співробітництва, науково-технічного обміну і міжнародних дослідницьких проектах, що проводяться під його егідою,

ООН, МАГАТЕ невідкладно вжити необхідних заходів для організації та направлення спільної безпекової місії ООН і МАГАТЕ на Запорізьку АЕС із подальшою демілітаризацією станції та виведенням озброєних російських військових і техніки та представників "Росатому" і "Концерну Росенергоатом" зі станції й усієї прилеглої території, включаючи місто Енергодар, відновлення пошкоджень інфраструктури станції та її передачу під повний контроль України.

 

12 серпня 2022 МАГАТЕ отримало спільну заяву ЄС та понад 40 держав світу, зокрема від імені Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Японії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Чорногорії, Нідерландів, Нової Зеландії, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Республіки Корея, Республіки Молдова, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Туреччини, Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучених Штатів Америки про ситуацію на ЗАЕС.

Згідно із заявою неспровокована та невиправдана загарбницька війна російської держави проти України, суверенної держави, грубо порушує міжнародне право, в тому числі Статут ООН. Підписанти рішуче підтримують важливість фундаментальних семи принципів безпеки та фізичної безпеки при використанні ядерної енергії, викладені Генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі. Російський контроль Запорізької АЕС - найбільшої АЕС Європи - велика небезпека для цих принципів. Розміщення кадрових російських військових і зброї на ядерному об’єкті є неприйнятним та нехтує безпекою, фізичною безпекою, і принципами гарантій, які всі члени МАГАТЕ зобов'язалися поважати.

Присутність російських військ на ЗАЕС перешкоджає оператору та Українській владі виконувати свої зобов'язання щодо ядерної та радіаційної безпеки відповідно до міжнародних конвенцій та стандартів безпеки МАГАТЕ та заважає МАГАТЕ виконувати свій мандат із гарантій.

Підписанти заяви закликали російську державу негайно вивести свої збройні сили із ЗАЕС і всієї території України з метою запобігання ядерній небезпеці на Європейському континенті, щоб оператор і Українська влада змогли відновити свої суверенні обов’язки в межах визнаних кордонів. виключити стороннє втручання, загрози або неприйнятно важкі умови праці.

Як уже було зазначено в резолюції Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17, російське вторгнення та подальша присутність російських військ на ядерних об’єктах України значно підвищують ризик ядерних інцидентів і аварій.

Підписанти заяви рішуче засуджують використання російською державою дезінформації для спроби виправдати свої незаконні дії в Україні. Міжнародна спільнота притягне російську державу до відповідальності за її агресію. Росія має понести повну відповідальність за свої протиправні дії в Україні.