13 вересня 2022 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
13 вересня 2022, 17:50

13 вересня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітетом було розглянуто доопрацьований текст законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля (реєстр. № 7327), підготовлений до розгляду у повторному першому читанні. У доопрацьованій редакції законопроекту враховані зауваження і рекомендації комітетів Верховної Ради України та Головного науково-експертного управління. До законопроекту надійшли зауваження від Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства охорони здоров’я, Державної служби з питань геодезії та картографії, які можуть бути враховані під час опрацювання законопроекту для розгляду у другому читані. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України підтримало прийняття доопрацьованого законопроекту, Міністерство юстиції України та Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації повідомили про відсутність зауважень та пропозицій до законопроекту. Комітет схвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект прийняти за основу.

Комітет розглянув підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки (реєстр. № 5159), з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи. Метою законопроекту визначено встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері стратегічної екологічної оцінки. З поданих пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи переважна більшість була врахована, що суттєво поліпшило зміст законопроекту. Комітет підтримав пропозиції голови підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Прощука Е.П. щодо викладу в остаточній редакції статей законопроекту для прийняття законопроекту у другому читанні. За результатами розгляду Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення затвердити порівняльну таблицю до другого читання і рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект прийняти у другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув законопроект про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у Програмі ЄС LIFE – Програмі дій з довкілля та клімату (реєстр. № 0167), поданий Президентом України Зеленським В.О. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття в цілому зазначеного законопроекту.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки розвитку виробництва та переробки продукції тваринництва (реєстр. № 7072), поданий народними депутатами України Богданцем А.В., Васильєвим І.С., Грищенко Т.М. та іншими народними депутатами України. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу зазначеного законопроекту з урахуванням зауважень Комітету та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Також Комітет прийняв рішення внести зміни до Плану роботи Комітету з питань екологічної політики та природокористування на період восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та включити проведення слухань у Комітеті.

Окрім цього Комітет прийняв рішення перейменувати підкомітет з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду на підкомітет з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об‘єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу.