19 вересня 2022 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
19 вересня 2022, 18:01

19 вересня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України, що надійшли до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту (реєстр. № 6230), підготовленого до другого читання. Комітет заслухав позицію ДСНС щодо законопроекту та пропозиції Голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики в частині внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції». За пропозицією Голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Комітет прийняв рішення підтримати техніко-юридичні правки до законопроекту в частині внесення змін до статті 25 Закону України «Про запобігання корупції». Підтримати переважну частину зауважень, викладених у висновках Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України, а також поправки до законопроекту. Пропозиції щодо остаточної редакції законопроекту для внесення до порівняльної таблиці, підготовленої до другого читання, подати в редакції Комітету від народного депутата України Бондаренка О.В. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в другому читанні законопроекту (реєстр. № 6230) в остаточній редакції, прийняти його в другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув доопрацьований законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо захисту державного кордону України (реєстр. № 7475), підготовлений до розгляду у повторному першому читанні. Під час підготовки законопроекту до повторного першого читання до нього було внесено додаткові взаємоузгоджені зміни до Земельного і Лісового кодексів України, законів України «Про природно-заповідний фонд України» та «Про регулювання містобудівної діяльності». Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України підтримує доопрацьований законопроект із зауваженнями. Мінагрополітики, ДМС, Держприкордонслужба підтримують доопрацьований законопроект без зауважень. Мінфін зазначає, що до законопроекту не надано фінансово-економічних розрахунків та обґрунтувань. Міндовкілля, Міноборони та Держлісагентство підтримують доопрацьований законопроект із зауваженнями. За наслідками розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію направити зазначений законопроект на доопрацювання з метою урахування пропозицій Комітету з питань екологічної політики та природокористування, а також пропозицій Міндовкілля і Держлісагентства.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція, реєстр. № 7689), поданий Кабінетом Міністрів України. Метою законопроекту визначено покращення умов ведення бізнесу, упорядкування кількості документів дозвільного характеру, шляхом скасування дозвільних документів (об’єктів, на які вони видаються), що не актуальні, дублюються та які не містять ризиків (загроз) для життя громадян, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави. Під час розгляду обговорювалося питання актуальності та доцільності скасування документів дозвільного характеру, які запропоновані цим законопроектом. Комітет відмічає, що необхідність упорядкування кількості документів дозвільного характеру, які втратили свою актуальність чи дублюються шляхом їх скасування, не має впливати на стан збереження та охорони біорізноманіття, а також на механізми контролю задля збалансування ними наслідків скасування цих дозвільних документів. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення законопроекту (реєстр. № 7689).

Також Комітет прийняв рішення доповнити предмети відання підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об‘єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу у запропонованій редакції.