10 листопада 2022 року відбулися слухання у Комітеті на тему: «Вплив воєнних дій на довкілля в Україні та його відновлення до природного стану»

Комітет
10 листопада 2022, 18:49

Відповідно до Плану роботи 10.11.2022 Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування у форматі відеоконференції було проведено слухання на тему: «Вплив воєнних дій на довкілля в Україні та його відновлення до природного стану».

Слухання у Комітеті відбулись за підтримки Програми USAID «PAДА: наступне покоління» із забезпеченням синхронного перекладу заходу  (англійська мова).

У слуханнях взяли участь народні депутати України, керівники та представники центральних органів виконавчої влади, наукової спільноти, міжнародних та громадських організацій.

Відкриваючи слухання Голова Комітету, народний депутат України Бондаренко О.В., у своєму виступі відмітив, що триває 260 день супротиву Української нації у повномасштабній агресії росії. Внаслідок війни страждають люди, країна і наше довкілля. Військова агресія не залишила вцілілим жоден компонент довкілля, зокрема, постраждали ландшафти, середовище існування, забруднюється повітря, водні ресурси, ґрунти, знищується тваринний та рослинний світ.

Модератором була ініціатор проведення слухань у Комітеті голова підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об‘єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, народний депутат України Овчинникова Ю.Ю. У своїй доповіді Ю.Ю. Овчинникова відмітила, що ідея проведення слухань у Комітеті полягає в тому, щоб разом об’єднатись на спільному екологічному фронті та захистити природу. Також народний депутат акцентувала увагу на проблемах, які спіткали країну за час повномасштабного вторгнення.

На слуханнях з доповіддю виступили заступники Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Гречаник Р.М., Федоренко Є.О., Крамаренко О.В. заступник керівника Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора Літвінова В.В., Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Крамаренко Є.Г., т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Зубович І.О., Представник Уповноваженого із соціальних та економічних прав Колобродова О.В., представники центральних органів виконавчої влади, науковці та експерти.

На слуханнях також виступили представники міжнародних організацій: Керівник делегації Великобританії в Парламентській асамблеї Ради Європи, Віце-президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Джон Ховел; Член парламенту Аландських островів від партії-члена EGP Sustainable Initiative, делегат Північної ради Фінляндії, комітету сталого північного регіону, член альянсу Ecocide Alliance Саймон Хольмстрем; запрошений професор Коїмбрського університету (Португалія) Людмила Симочко; Координаторка програми «Чисте повітря для України» ГО Арніка, Чеська Республіка, Марцела Черноцова.

Зокрема Керівник делегації Великобританії в Парламентській асамблеї Ради Європи, Віце-президент Парламентської Асамблеї Ради Європи, доповідач у Парламентській асамблеї Ради Європи з теми «Екологічний вплив збройних конфліктів» Джон Ховел зазначив про важливість використання належної методики при визначенні шкоди для розрахунку збитків, нанесених навколишньому середовищу.

Обговорення визначеної теми слухань відбувалося за чотирма блоками: «Вплив воєнних дій на біорізноманіття», «Знищення військами РФ промислових об’єктів та наслідки для довкілля», «Правові, інституційні, фінансові аспекти відповідальності РФ за шкоду, завдану довкіллю», «Зелене відновлення України: роль парламенту, уряду, міжнародних інституцій».

Учасники слухань відзначили актуальність вирішення питання впливу воєнних дій на довкілля в Україні, нагальність законодавчого врегулювання питання екоциду, розроблення плану дій ліквідації наслідків війни.

Голова Комітету Бондаренко О.В. та голова підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об‘єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, народний депутат України Овчинникова Ю.Ю. закликали учасників слухань до спільної роботи задля захисту довкілля, зеленого відновлення та європейської інтеграції.

Голова Комітету відмітив, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Державна екологічна інспекція України у співпраці з міжнародними експертами та представниками громадськості напрацьовують план дій ліквідації наслідків війни. Наголосив, що після перемоги ми обов’язково будемо працювати над відшкодуванням збитків. І це відновлення буде безумовною складовою відновлення нашої країни.

Учасниками слухань було поставлено ряд запитань і отримано відповіді від керівників центральних органів виконавчої влади.

Голова Комітету Бондаренко О.В. подякував за конструктивну дискусію в ході слухань. За наслідками проведених слухань Комітет напрацює відповідні рекомендації.


Частина 1

       

           Частина 2