5 квітня 2023 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

05 квітня 2023, 18:35

 

5 квітня 2023 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. У засіданні, зокрема, взяли участь народні депутати України, працівники секретаріату, керівники та представники Міндовкілля, Держекоінспекції, Антимонопольного комітету, Національної асоціації добувної промисловості України, ДП «Ліси України».

Комітет переглянув висновок на проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів (реєстр. № 7438), підготовлений до другого читання, ухвалений на засіданні Комітету 15.02.2023 (Протокол № 141). Відповідно до пункту 4 частини першої статті 118 Регламенту Верховної Ради України прийнято рішення погодитись з остаточною редакцію тексту законопроекту з урахуванням пропозиції  народного депутата України Бондаренка О.В. щодо необхідності уточнення деяких норм законопроекту та прийняти законопроект у другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення управління об’єктами природно-заповідного фонду України (реєстр. № 9136), поданий народним депутатом України Бондаренком О.В. та  іншими народними депутатами України. Комітет ухвалив рішення щодо прийняття законопроекту за основу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" та інших законодавчих актів України щодо державної допомоги суб’єктам господарювання (реєстр. № 5648, доопрацьований), поданий народним депутатом України  Наталухою Д.А. та іншими народними депутатами України. Ухвалено рішення щодо  прийняття законопроекту за основу за умови врахування зауважень Комітету.

Комітет за результатами звіту Голови Держлісагентства Юрія Болоховця за підсумками роботи у 2022 році,  керівництва Міндовкілля та керівника ДП «Ліси України» Лицура І.М. щодо проблемних питань у лісовій галузі та аналізу практики застосування законодавчих актів у цій сфері,  вирішив: звіт Голови Держлісагентства, керівництва Міндовкілля та керівника ДП «Ліси України» взяти до відома, схвалити відповідні рекомендації Комітету.

Заслухано інформацію Міндовкілля та Держекоінспекції щодо проведення  кадрової політики Держекоінспекцією, зокрема в у Закарпатській області. Прийнято рішення  взяти до відома зазначену інформацію, заслухати на одному із засідань звіт голови Держекоінспекції та рекомендувати Міндовкілля і Держекоінспекції звільнити виконуючого обов’язки начальника Державної екологічної інспекції у Закарпатській області – Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області.

На засіданні Комітету в порядку контролю за виконанням Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами" № 2805-ІХ від 01.12.2022 розглянуто листи Держгеонадр № 815/02-3/2-23 від 16.02.2023 щодо визначення терміну "резидент країни-агресора", а також ознаки резидента країни-агресора та перелік документів, необхідних та достатніх для встановлення факту перебування юридичної особи у статусі резидента країни-агресора, а також № 816/02-3/2-23 від 16.02.2023 щодо перебігу строку, встановленого частиною сьомою статті 13 Кодексу України про надра для підсанкційних осіб. Комітет підтримав спрямування листів до Кабінету Міністрів України та Держгеонадр про особливості практичного застосування положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами".

Комітет підтримав рішення Підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр щодо необхідності представлення Головою Держгеонадр Опімахом Р.Є звіту за підсумками роботи у 2022 році на одному з найближчих засідань Комітету, а також стану справ у галузі надрокористування відповідно до листа Держгеонадр № 736/09/02-23 від 03.03.2023 та матеріалів до нього.

Комітет розглянув проект Регламенту Європейського парламенту і ради, що встановлює рамку для забезпечення надійного та сталого постачання критичної сировини та вносить зміни до Регламентів (ЄС) 168/2013, (ЄС) 2018/858, 2018/1724 та (ЄС) 2019/1020  (European Critical Raw Material Act) Комітетом прийнято рішення створити робочу групу з питань вивчення міжнародного досвіду та напрацювання законодавчих пропозицій щодо вдосконалення законодавчого регулювання питань стратегічних та критичних копалин в Україні. Керівником зазначеної робочої групи призначити голову Підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, народного депутата України Якименка П.В. Керівнику робочої групи: сформувати її персональний склад; надати право вносити зміни до цього складу.