Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення управління об’єктами природно-заповідного фонду України (реєстр. № 9136)

07 квітня 2023, 12:55

 

Законопроект підготовлений з метою забезпечення реалізації державної політики щодо організації, охорони та ефективного управління і використання об’єктів природно-заповідного фонду України, зокрема, штучно створених об’єктів природно-заповідного фонду України.

Положення законопроекту спрямовані на удосконалення створення, управління та збереження об’єктів природно-заповідного фонду, врегулювання питання поводження з дикими тваринами в зоопарках, удосконалення ведення державного кадастру територій та об’єктів природно-заповідного фонду України.

Досягнення мети передбачається шляхом внесення змін до Земельного кодексу України, законів України «Про природно-заповідний фонд України» та «Про охорону навколишнього природного середовища».

Реалізація положень законопроекту сприятиме забезпеченню реалізації державної політики щодо організації, охорони та ефективного використання природно-заповідного фонду в актуальних умовах, належного захисту диких тварин в зоопарках та матиме в цілому позитивний вплив для життя і здоров'я населення України та для навколишнього природного середовища.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, проаналізувавши законопроект, висловило до його змісту зауваження.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України підтримує прийняття законопроекту реєстр. № 9136 у запропонованій редакції у першому читанні.

Згідно висновку відповідності положень законопроекту праву Європейського Союзу (acquis ЄС), а також міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції більшість положень законопроекту не суперечать директивам Європейського Парламенту і Ради про збереження диких птахів та про збереження природних оселищ та видів природної фауни і флори, а також відповідає угодам про асоціацію.

Наявні зауваження до законопроекту Комітетом можуть бути враховані під час опрацювання законопроекту у другому читані.

Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону реєстр. № 9136 за результатами розгляду прийняти за основу.