Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України прийняти законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки (реєстр. № 6203) у другому читанні та в цілому як Закон

Комітет
01 травня 2023, 11:33

 

 

На виконання пункту 2 Постанови Верховної Ради України від 12.01.2023 № 2875-ІХ Комітет з питань екологічної політики та природокористування підготував до розгляду у другому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки (реєстраційний № 6203), з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи, та вніс його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Метою законопроекту визначено вирішення проблемних питань, пов’язаних із охороною життя та здоров’я людей, майна і навколишнього природнього середовища від пожеж та запобігання їх виникненню.

Законопроектом передбачається внести зміни до Кодексу цивільного захисту України, Законів України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності», він стосується положень законодавчтва щодо технічних регламентів та оцінки відповідності.

Проектом Закону пропонується уточнити термінологію, визначити механізми здійснення заходів державного нагляду (контролю), обов’язки підприємців щодо забезпечення належного рівня пожежної безпеки, забезпечити принцип рівності господарюючих суб’єктів різних форм власності стосовно проведення їх перевірок.

Під час підготовки до другого читання до законопроекту надійшло 317 поправок і пропозицій народних депутатів, які опрацьовані Комітетом З них пропонується: врахувати 119; врахувати редакційно 23; врахувати частково 43; відхилити 132.

Зауваження Головного науково-експертного управління та Комітету з питань антикорупційної політики до законопроекту враховані під час його підготовки до другого читання.

Комітет пропонує за результатами розгляду прийняти законопроект в другому читанні та в цілому як Закон з техніко-юридичними правками.