Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки"

Комітет
02 травня 2023, 14:36

2 травня 2023 року Верховна Рада України більшістю в 275 голосів народних депутатів України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки".

Закон спрямовано на вирішення проблемних питань, пов’язаних із охороною життя та здоров’я людей, майна і навколишнього природнього середовища від пожеж та запобігання їх виникненню.

Законом вносяться зміни до Кодексу цивільного захисту України, законів України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", "Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності". Також уточнюється термінологія, визначаються механізми здійснення заходів державного нагляду (контролю), обов’язки підприємців щодо забезпечення належного рівня пожежної безпеки на засадах рівності господарюючих суб’єктів різних форм власності стосовно проведення їх перевірок.

Реалізація Закону сприятиме здійсненню господарської діяльності суб’єктами господарювання та зменшенню регуляторної ролі держави, а також удосконаленню Кодексу цивільного захисту щодо функціонування органів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки.