17 травня 2023 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
17 травня 2023, 17:56

 

17 травня 2023 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. У засіданні, зокрема, взяли участь народні депутати України, працівники секретаріату, керівники та представники Міндовкілля, Мінінфраструктури, ДСНС, ДІЯР та громадськості.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування заслухав інформацію щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання (реєстр. № 8223 від 23.11.2022), внесений Кабінетом Міністрів України. Комітет прийняв рішення направити на розгляд проект Закону (реєстр. № 8223) на черговому пленарному засіданні Верховної Ради України.

Комітет розглянув проект Закону про ратифікацію Нагойсько-Куала-Лумпурського додаткового протоколу про відповідальність і відшкодування до Картахенського протоколу про біобезпеку (реєстр. № 0204 від 02.05.2023), поданий Президентом України Зеленським В.О. Ухвалено рішення щодо прийняття законопроекту за основу та в цілому.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів (реєстр. № 9194 від 10.04.2023), внесений Кабінетом Міністрів України. Ухвалено рішення щодо прийняття законопроекту за основу.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення використання земель оборони (реєстр. № 9217 від 18.04.2023), поданий народним депутатом України Івченком В.Є. У зв’язку з невідповідністю деяких його положень Земельному кодексу України та  Закону України «Про охорону земель» ухвалено рішення про повернення зазначеного законопроекту на доопрацювання.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення розвитку судноплавства внутрішніми водними шляхами (реєстр. № 9282 від 10.05.2023), поданий народним депутатом України Крейденком В.В. У зв’язку з невідповідністю деяких його положень Кодексу України про надра ухвалено рішення про повернення зазначеного законопроекту на доопрацювання.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері охорони життя та пошуку і рятування людей на морі  (реєстр. № 9283 від 10.05.2023), внесений Кабінетом Міністрів України. За інформацією ДСНС у запропонованому проекті Закону змінами до Повітряного кодексу України та Кодексу цивільного захисту України організацію авіаційного пошуку і рятування, зокрема і поза межами території України, пропонується покласти на єдину державну систему цивільного захисту. Така пропозиція суперечить визначеним Кодексом цивільного захисту України функціям та межам відповідальності єдиної державної системи цивільного захисту. Ухвалено рішення про повернення зазначеного законопроекту на доопрацювання.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до статті 284 Кримінального кодексу України щодо відповідальності капітанів суден за ненадання допомоги людям, які зазнають або зазнали лиха (реєстр. № 9284 від 10.05.2023), внесений Кабінетом Міністрів України. Ухвалено рішення щодо прийняття законопроекту за основу.

Комітет заслухав звіт виконуючого обов’язки Голови Державної інспекції ядерного регулювання України – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Корікова О.М. за підсумками роботи у 2022 році. Прийнято рішення Комітету взяти звіт до відома.