5 червня 2023 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
06 червня 2023, 09:52

 

5 червня 2023 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. У засіданні, зокрема, взяли участь народні депутати України, працівники секретаріату, керівники та представники ДСНС та Асоціації міст України.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян (реєстр. № 9274 від 05.05.2023), внесений народним депутатом України Бондаренком О.В. та іншими народними депутатами України.

Метою законопроекту є удосконалення законодавства, що діє у сфері цивільного захисту, підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері цивільного захисту у мирний час та в особливий період.

Завданнями законопроєкту є:

забезпечення унормування повноважень інших органів державних влади у сфері цивільного захисту;

визначення завдань єдиної державної системи цивільного захисту в особливий та відбудовний періоди;

відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації працівників органів та підрозділів ДСНС;

удосконалення заходів щодо створення фонду захисних споруд цивільного захисту та укриття у ньому населення, організації та проведення евакуації, заходів хімічного та радіаційного захисту, підготовки органів управління та сил цивільного захисту, навчання населення, забезпечення пожежної та техногенної безпеки тощо;

забезпечення ефективної роботи суб’єктів забезпечення цивільного захисту щодо організації та здійснення заходів в особливий період.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, проаналізувавши законопроект, висловило до нього ряд зауважень, які є слушними і будуть враховані під час підготовки законопроекту до другого читання.

Законопроект підтримується Міноборони та ДСНС, МВС підтримується із зауваженнями.

Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону до порядку денного дев’ятої сесії та розглянути на пленарному засіданні Верховної Ради України. За результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.