Верховна Рада України схвалила Звернення до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів її держав-членів, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей у зв’язку з черговим актом тероризму російської федерації - підривом Каховської гідроелектростанції

Комітет
12 червня 2023, 10:44

 

10 червня 2023 року на пленарному засіданні Верховної Ради України народні депутати України схвалили Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів її держав-членів, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей у зв’язку з черговим актом тероризму російської федерації – підривом Каховської гідроелектростанції імені П.С. Непорожнього.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування, на своєму позачерговому засіданні 06 червня 2023 року, схвалив Заяву Комітету «Щодо акту тероризму – підриву окупантами Каховської ГЕС та нанесення непоправної шкоди довкіллю», основні тези якої включено до Звернення Верховної Ради України.

Відповідно до Женевської конвенції 1949 року та Додаткового протоколу до неї 1977 року цей черговий злочин російської федерації – підрив дамби Каховської ГЕС – є актом тероризму, воєнним злочином та екоцидом, а також порушенням Конвенції про заборону військового або будь-якого іншого ворожого застосування засобів впливу на природне середовище 1977 року.

Прийнята Верховною Радою України Постанова (реєстр. №9375 від 09 червня 2023 року) обумовлена необхідністю реагування на черговий терористичний акт здійснений російською федерацією проти України та закликом до його належної оцінки світовою спільнотою.

Звернення направляється до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів її держав-членів, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей.

Здійснення запропонованих у Зверненні заходів сприятиме формуванню консолідованої позиції міжнародної спільноти у питанні притягнення до відповідальності осіб, винних у здійсненні екоциду та воєнного злочину відповідно до згаданих вище конвенцій, а також сприятиме розширенню кола держав, які підтримуватимуть втілення Формули миру Президента України Володимира Зеленського.