Звернення Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування до Міжнародного дня парламентаризму 30.06.2023

Комітет
30 червня 2023, 10:16

 

На 146-й Асамблеї Міжпарламентського союзу (11-15.03.2023) започатковано кампанію "Парламенти для планети", яка має на меті мобілізувати парламенти та парламентарів для вжиття заходів щодо надзвичайної кліматичної ситуації. Концепція кампанії - кліматичні дії починаються вдома. На запрошення Міжпарламентського союзу Верховна Рада України приєднується до відзначення Міжнародного дня парламентаризму 30.06.2023.


Я - Олег Бондаренко, депутат Верховної Ради - Парламенту України, Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Україна завжди була стурбована проблемами зміни клімату.

Із здобуттям країною незалежності Парламент ратифікував кілька конвенцій щодо цього.

У нас є мрія побачити Україну сучасною інноваційною країною, де сталий розвиток і захист довкілля буде пріоритетом для економіки та добробуту кожного Українця.

Але російська збройна агресія, яка розпочалася у 2014 році, змінила наші плани, тому що військові дії є найбільшим руйнівним чинником для зміни клімату, і тепер ми повинні враховувати нові зміни довкілля, які стаються щодня.

6 червня російський терористичний акт на греблі Каховської гідроелектростанції, спричинив катастрофічні та незворотні наслідки для зміни клімату, зашкодивши довкіллю всієї України та Європи.

Наслідки цього екоциду можуть спричинити не тільки опустелювання частини території України та заболочення у південних регіонах. Також це може призвести до масового знищення флори та фауни на територіях водойм, забруднення атмосфери, ґрунту та водних ресурсів, і може завдати довгострокової шкоди довкіллю всієї Європи.

Тож, якщо ми проголошуємо гасло "Кліматичні дії починаються вдома", то перш за все ми маємо разом зупинити війну, захистити існування усього живого на Європейському континенті і запобігти небезпеці зміни клімату!