30 червня - Міжнародний день парламентаризму

Комітет
30 червня 2023, 15:49

 


 

Міжпарламентський Союз (МПС, The Inter-Parliamentary Union – IPU) як глобальна організація національних парламентів, створена у 1889 році.

Український Парламент - Верховна Рада України - на запрошення Генерального секретаря МПС Мартіна Чунгонга приєднується до відзначення Міжнародного дня парламентаризму та 134-ї річниці МПС 30.06.2023.

На 146-й Асамблеї МПС (11-15.03.2023) ним започатковано кампанію "Парламенти для планети", яка має на меті мобілізувати парламенти та парламентарів для вжиття заходів щодо надзвичайної кліматичної ситуації.

Цього року МПС зосереджується на кліматичних діях та вжитті заходів щодо надзвичайної кліматичної ситуації, оскільки час для утримання глобального потепління нижче 1,5 градуса, як це передбачено Паризькою угодою, швидко спливає.

Український Парламент вживає заходів зі зменшення викидів парникових газів в Україні та в самому Парламенті. Зокрема, у поточному ХІ скликанні Українським Парламентом проведено парламентські слухання "Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років" і затверджено їх рекомендації, чільне місце у яких займають питання запобігання антропогенним змінам клімату.

Відповідно до визначених пріоритетів Верховною Радою України прийнято ряд законів України, які мають безпосередній вплив на запобігання антропогенним змінам клімату, і зокрема, стосуються регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами, засад моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів, збереження і посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій, управління відходами, обмеження обігу пластикових пакетів на території України, участі України у Програмі ЄС LIFE - Програмі дій з довкілля та клімату, створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель, розвитку високоефективної когенерації, розвитку виробництва біометану, удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів, стимулювання розвитку галузі екологічного транспорту в Україні тощо.

Український Парламент на власному прикладі показує можливості зменшення свого вуглецевого сліду і демонструє прагнення стати більш екологічним. Зокрема на території будівель Українського Парламенту облаштовано зарядну станцію для електромобілів парламентарів та працівників, у всіх приміщеннях Українського Парламенту проведено заміну освітлювальних приладів на енергозберігаючі, розгортається енергозберігаюче опалення з використанням когенераційних систем, проведено системний перехід на електронний безпаперовий документообіг.

Комітетом з питань екологічної політики та природокористування за участі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України опрацьовано питання вжиття заходів щодо запобігання антропогенним змінам клімату. Сьогодні Україна демонструє свою відданість євроатлантичній інтеграції та європейському порядку денному. Це включає імплементацію Зеленого курсу ЄС на шляху до декарбонізації Європейського континенту. Зокрема йдеться про роботу над Національно-визначеним внеском України до Паризької угоди і відповідним планом заходів з його реалізації, розроблення законопроекту про основні засади кліматичної політики в Україні, підготовку до 28-ї сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (СОР28), реалізацію проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій, розроблення національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів і Плану заходів по скороченню викидів метану, а також спрямування відбудови України у післявоєнний період з урахування кліматичних цілей та цілей зеленої трансформації.

30.06.2023, у Міжнародний день парламентаризму, за участю Голови Комітетів з питань екологічної політики та природокористування, народного депутата України Бондаренка О.В. і Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, народного депутата України Мережка О.О. парламентарі провели акцію з озеленення прилеглої до будівель Парламенту території - висадку саджанців туї сорту "Смарагд", які нагадуватимуть про прагнення України впроваджувати Європейські підходи в екологічній сфері, зокрема розбудовувати Смарагдову мережу.

Також Комітетом заплановано проведення заходів з виконання Паризької кліматичної угоди та просвітницьких заходів щодо глобальних і національних кліматичних трендів під час підготовки до СОР28 у листопаді-грудні 2023 року.