Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення та цифровізації процедури оцінки впливу на довкілля"

Комітет
13 липня 2023, 17:34

13 червня 2023 року Верховна Рада України більшістю в 256 голосів народних депутатів України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення та цифровізації процедури оцінки впливу на довкілля".

Законом передбачено удосконалення та цифровізацію процедури оцінки впливу на довкілля, а також скорочено строк громадського обговорення повідомлення про плановану діяльність.

Зокрема, новими частинами статті 4 Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" встановлено, що Держателем та адміністратором Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля, що забезпечує його ведення, а також відповідає за технічне, технологічне та програмне забезпечення, збереження та захист даних є Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Уповноважені територіальні органи мають доступ до нього з правом внесення та обробки даних відповідно до їх повноважень.

В Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля формується реєстраційна справа, в якій зберігаються документи щодо планованої діяльності. Законом також визначено перелік таких документів.

Інформація, внесена до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля, є відкритою, вільний доступ до неї забезпечується через мережу Інтернет.

Крім того, Закон України "Про оцінку впливу на довкілля" доповнено статтею 91, якою визначено підстави для відмови у видачі висновку з оцінки впливу на довкілля.

Законом встановлено, що тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, громадські слухання проводяться у режимі відеоконференції, про що зазначається в оголошенні про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля та у звіті про громадське обговорення. У цей період оцінка впливу на довкілля планованої діяльності, що провадитиметься на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), не здійснюється, строки розгляду поданої документації зупиняються, висновки з оцінки впливу на довкілля щодо такої планованої діяльності не видаються.

За необхідності суб’єкт господарювання з власної ініціативи має право ініціювати проведення оцінки впливу на довкілля планованої діяльності на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, але за умови, що на території такої територіальної громади здійснюють свої повноваження органи державної влади України та існує можливість забезпечити проведення оцінки впливу на довкілля відповідно до вимог цього Закону.

Законом також визначено порядок завершення проведення процедури оцінки впливу на довкілля, у разі якщо її розпочато до набрання чинності цим Законом.