Верховною Радою України прийнято Закон України "Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я"

Комітет
14 липня 2023, 16:12

14 липня 2023 року Верховною Радою України більшістю в 241 голос народних депутатів України прийнято Закон України "Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я".

Межигір’я - це мальовниче урочище біля Дніпра. Територіально воно знаходиться у Вишгородському районі, в селі Нові Петрівці всього в 14 км від Києва. Територія Межигір'я являє собою комплекс природних та штучних об'єктів з особливою цінністю, що повинна мати заповідний статус та відповідний режим охорони використання та збереження. На території зазначеного парку забороняється будь-яка діяльність, що не пов’язана з виконанням покладених на нього завдань і загрожує його збереженню.

Діяльність наукових та еколого-освітніх підрозділів парку сприятиме підвищенню екологічного інформування місцевого населення, підвищенню освітнього рівня у сфері збереження природних ресурсів та екологічної свідомості наших громадян. На території парку планується проведення екскурсій та культурного відпочинку населення, догляд за насадженнями, включаючи санітарні рубки, рубки реконструкції та догляд з підсадкою та оновленням дерев і чагарників ідентичного видового складу, вжиття заходів щодо запобігання самосіву, збереження композицій із дерев, чагарників і квітів, трав’яних газонів.

Реалізація положень Закону спрямоване на збереження ландшафтного і біологічного різноманіття парку, що поєднує комплекси нагірних дібров, заплавних екосистем, ярів, водойм та відкритих ландшафтів і зумовлює існування тут значного видового багатства фауни, забезпечує помешкання представників різних екологічних груп тварин. Висока природоохоронна цінність території парку зумовлена наявністю тут одного з основних міграційних коридорів перелітних птахів.