25 липня 2023 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет
27 липня 2023, 10:26

25.07.2023 у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. У засіданні, зокрема, взяли участь народні депутати України, працівники секретаріату, керівники та представники центральних органів виконавчої влади.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 9338 від 29.05.2023), внесений Кабінетом Міністрів України.

Метою законопроекту визначено стимулювання відродження та перегляд правового режиму територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, виділення у межах зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення території спеціального промислового використання з впровадженням прозорих правил провадження господарської діяльності з дотриманням режиму радіаційної безпеки, вирішення питання фінансового забезпечення цивільної відповідальності за ядерну шкоду оператора ядерної установки Чорнобильської АЕС шляхом страхування, створення гарантованих умов фінансової підтримки розвитку та повноцінного функціонування Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, підвищення якості виконання завдань, покладених на підрозділи з охорони, що здійснюють захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання.

Під час обговорення законопроекту народні депутати України – члени Комітету наголосили на необхідності доопрацювання окремих положень даного законопроекту при підготовці його до другого читання.

За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу.