28 вересня відзначається Всесвітній день моря

28 вересня 2023, 14:25

 

Цей День є одним з міжнародних днів у системі Організації Об’єднаних Націй. Відзначається з 1978 року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації в останній четвер вересня.

Близько 70% планети покрито водою. Біомаса всіх морських мешканців - від водоростей до блакитних китів - складає 90% біомаси всіх живих організмів планети. Існування більшості представників різних видів морської флори і фауни пов’язано з кораловими рифами.

Мета Всесвітнього дня моря - привернути увагу міжнародної громадськості до того, якої непоправної шкоди морям і океанам завдають перелов риби, забруднення водойм і глобальне потепління, а також до актуальних проблем збереження біологічних, природних і рекреаційних ресурсів морів для майбутніх поколінь.

Російська військова агресія, активність підводних човнів, вибухи та мінування отруюють життя морських мешканців і забруднюють моря. Не зважаючи на те, що можливості дослідження узбережжя Чорного та Азовського морів є обмеженими, природоохоронцями здійснюється фіксація та розрахунок розміру збитків, заподіяних внаслідок забруднення та/або засмічення морів та прибережних зон, для долучення до матеріалів кримінальних проваджень. Сподіваємось, що всі суми збитків будуть відшкодовані російською федерацією, як державою-агресором, відповідно до принципів і норм міжнародного права.

Збереження та захист морів є ключовим для сталого розвитку та благополуччя майбутніх поколінь, а чистота води морів має колосальне значення для суспільства! Тому всі ми повинні пам’ятати про велику відповідальність, яку несемо за використання морських ресурсів.