11 грудня - Міжнародний день гір

Комітет
11 грудня 2023, 11:58

 

Цей день відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/57/245 щороку 11 грудня, починаючи з 2003 року. Його проголосила Генеральна Асамблея ООН на 57-ій сесії, під час підбиття підсумків Міжнародного року гір. Цього дня проводяться різноманітні заходи з підвищення обізнаності щодо сталого розвитку гірських регіонів.

Гори займають близько 25 відсотків поверхні планети і є домівкою для близько 15% населення Землі, а також для багатьох видів фауни та флори. Це - заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води всіх основних річок землі, місце розташування родовищ унікальних і рідкісних підземних мінеральних вод.

Гірські райони є надзвичайно вразливими до змін клімату, безконтрольної вирубки лісів, деградації ґрунтів та інших негативних впливів, які можуть призвести до посухи, зсувів, обвалів, повеней, паводків та інших стихійних лих у горах. Відтак важливо привертати увагу до розвитку гірських регіонів.

В Україні є Карпати та Кримські гори, які вкриті вічнозеленими хвойними деревами. Рослинність Кримських гір найбагатша в Україні і налічує понад 3 тис. видів (у Карпатах – 2,2 тис. видів). Близько 240 видів рослин є ендеміками Криму (кизильник кримський, підсніжник складчастий) й одночасно реліктами (тис ягідний, сосна кримська).

22 травня 2003 року під час 5-ї Всеєвропейської міністерської конференції "Довкілля для Європи" у Києві було підписано Рамкову конвенцію про охорону та сталий розвиток Карпат – міжнародний договір, учасниками якого на сьогодні є сім країн Центральної та Східної Європи (Чехія, Угорщина, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина та Україна). Ця конвенція є другою субрегіональною угодою щодо захисту гірських районів в усьому світі.

В Україні Урядом затверджено Концепцію розвитку гірських територій українських Карпат. Карпатський регіон України включає територію Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей. На території регіону українських Карпат статус гірських мають 715 населених пунктів, з них майже 40 відсотків є важкодоступними, оскільки розташовані на висоті понад 600 метрів над рівнем моря.

Найвищою в Карпатах є гора Говерла (висота 2061 м), у Кримських горах - гора Роман-Кош (висота 1945 м). З цих українських висот видно безкраї простори нашої Вітчизни. У День Державного прапора України українські активісти, незважаючи на тимчасову окупацію, підняли український прапор на Кримській горі Шаан-Кая (висота 871 м), розташованій неподалік Алупки. Дякуємо українцям за мужність, відданість та любов до рідної землі! Слава Україні! Героям слава!