11 січня - Міжнародний день заповідників і національних парків

Комітет
11 січня 2024, 16:31

 

11 січня відзначають Міжнародний день заповідників і національних парків. Вперше ця дата почала відзначатися 1997 року за ініціативою Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи.

Найбільше досягнення в охороні природи – це надання охоронного статусу цінній природній території. Загалом у світі створено більш як 11 тис. заповідних територій, що мають статус заповідника чи національного парку.

Сучасна мережа природно-заповідних об’єктів України сформувалась унаслідок праці багатьох поколінь природоохоронців, відіграючи важливу роль у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства. Загальна площа заповідних територій охоплює 6,8 % території України.

Перший заповідник на території сучасної України був створений у
1886 році українським природознавцем Володимиром Дідушицьким для збереження букових лісів та гніздівель орлана-білохвоста. Заповідник також став і першим заповідником в Європі, який являв собою природний резерват площею 22,4 га поблизу с. Пеняки (Бродівський район Львівської області) та одержав назву «Пам’ятка Пеняцька». У 2010 році пам’ятка Пеняцька увійшла в основу створення Національного природного парку «Північне Поділля».

Для України день заповідників і національних парків є особливо актуальним під час війни, адже воєнними діями унаслідок російської агресії природоохоронні об’єкти також зазнають втрат та пошкоджень. Під окупацією залишаються частина заповідників і національних природних парків. Серед них Чорноморський біосферний заповідник (на території та акваторії Херсонської та Миколаївської областей), біосферний заповідник «Асканія-Нова», національні природні парки Азово-Сиваський, «Олешківські Піски», Джарилгацький (Херсонська область), «Великий луг» та Приазовський (Запорізька область), «Білобережжя Святослава» (Миколаївська область), «Меотида» (Донецька область), «Кремінські ліси» (Луганська область) та «Чарівна Гавань» (АР Крим).

Комітет у своїй діяльності особливу увагу приділяє темі екоциду, який у межах «Формули миру» зазначено окремо восьмим викликом, для притягнення агресора до відповідальності за всі заподіяні вчинки проти природи.

З нагоди Міжнародного дня заповідників і національних парків Комітет відзначає важливість цих унікальних природних об'єктів, які відіграють ключову роль у збереженні біорізноманіття та підтримці екологічної рівноваги.

Природні багатства завжди вважалися особливою гордістю будь-якої країни. Давайте разом долучатися до захисту цих унікальних природних територій та дбати про їхнє збереження для майбутніх поколінь!