Відбулися слухання у Комітеті на тему «Шлях України у реформуванні законодавства з питань довкілля й клімату в частині переговорів про членство в ЄС: плани та діяльність Верховної Ради України і Уряду в 2024 році»

Комітет
14 травня 2024, 14:52

 

13 травня 2024 року Комітетом з питань екологічної політики та природокористування, відповідно до Плану роботи Комітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проведено слухання на тему «Шлях України у реформуванні законодавства з питань довкілля й клімату в частині переговорів про членство в ЄС: плани та діяльність Верховної Ради України і Уряду в 2024 році».

З вітальним словом до присутніх звернулись Бондаренко О. – Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування, Сінкявічюс Віргініюс – Комісар Європейської Комісії з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства, Стефанішина О. – Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Стрілець Р. – Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

У заході взяли участь народні депутати України та члени Комітету, Комісар Європейської Комісії з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Сінкявічюс Віргініюс, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Стефанішина О.В., Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Стрілець Р.О., заступники Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Краснолуцький О.В., Федоренко Є.О., Власенко С.Г., Киреєва В.С. Крамаренко О.В., заступник Міністра економіки України Соболєв О.Д., заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України Гопчак І.В., Перший заступник Голови Державної екологічної інспекції України Заруба Д.В., представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Колобородова О.В., заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Примуш Р.Б., а також представники інших центральних органів виконавчої влади, Дослідницької служби Верховної Ради України, міжнародних та громадських організацій, експерти та науковці.

Модератором усіх панелей слухань в Комітеті було визначено Бондаренка О., Голову Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітетські слухання розпочалися з обговорення звіту Європейської Комісії «Україна 2023: зелений порядок денний та сталий розвиток», відповідних заходів Плану пріорітетних дій Уряду на 2024 рік і Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік. Зокрема, в обговоренні даної теми взяли участь: Ільков О.М., Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції; Федоренко Є.О., заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції; Колобродова О.В., представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, з соціальних та економічних прав, доповідь; Костицький В.В., народний депутат України І, ІІ, ІІІ скликань, експерт Вестмінстерської фундації за демократію, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, академік Національної академії правових наук України; Нечипоренко Ю.В., головний науковий консультант сектору фінансової політики та бюджетного законодавства відділу з питань економічного розвитку та фінансової політики Дослідницької служби Верховної Ради України.

Питання наступної панелі стосувалися державної кліматичної політики. Зокрема з доповіддю виступила Киреєва В.С., заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, а в обговоренні питань кліматичної політики в цілому взяли участь: Соболєв О.Д., заступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Гаврилюк Р.Б., голова громадської організації «Національнй екологічний центр України»; Андрусевич Н., голова правління громадської організації РАЦ «Суспільство і довкілля» та Бельо В., керівниця відділу клімату громадської організації «Екодія».

Далі, на наступній панелі комітетських слухань обговорювалися реформи управління відходами, під час яких Власенко С.Г., заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів, Миляник О.Ю., представниця громадської спілки «Український альянс нуль відходів» та Мелень-Забрамна О.М., керівник юридичного відділу міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» поінформували присутніх щодо основних напрямків реформування системи управління відходами в України та окреслили характерні ознаки здійснення управління відходами (в тому числі окремими видами відходів) в країнах Європейського Союзу.

В четвертій панелі комітетських слухань Киреєва В.С., заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, Скрильніков Д.В., голова громадської організації «Бюро екологічних розслідувань», Черниш І.М., голова громадської організації «SaveDnipro», Тимочко Т.В., голова Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська екологічна ліга» та Савицький О., представник громадської організації «RAZOM We Stand», обговорили перспективи удосконалення законодавства щодо зменшення промислового забруднення а також моніторингу довкілля та виконання вимог Конвенції ЕСПОО. Зокрема, наголошено на необхідності прийняття проекту Закону про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля (реєстр. № 6004-д), який має євроінтеграційне спрямування та наразі підготовлений Комітетом до другого читання.

Актуальні питання реформування системи державного екологічного контролю окреслили в межах доповідей Криворучкіна О.В., заступник Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування та Крамаренко О.В., заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. В обговоренні даної теми взяли участь: Заруба Д.В., перший заступник Голови Державної екологічної інспекції України; Кравченко О.В., директор міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина»; Ткаченко П.О., ІТ-директор громадської організації «SaveDnipro», Каплунов Д.В., представник громадської організації «Зелена Альтернатива» та Листопад О., представник громадської організації «АНТС».

В розрізі даної теми наголошено на необхідності прийняття євроінтеграційного законопроекту про державний екологічний контроль (реєстр. № 3091), який сприятиме створенню цілісної та ефективної системи державного екологічного контролю, покращенню стану довкілля України, мінімалізації настання порушень у сфері охорони довкілля із негативними наслідками та заподіянням шкоди, удосконаленню управління та використання державних ресурсів органами державної влади, органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання та фізичними особами, а також забезпеченню розвитку правової та методологічної бази функціонування органів державного екологічного контролю, яка враховуватиме кращі практики Європейського Союзу та існуючі потреби України.

Важливою темою для обговорення шостої панелі слухань в Комітеті було збереження біорізноманіття, природоохоронних територій, водних та лісових ресурсів. Окремої уваги учасники даної панелі приділи  екоциду, спричиненого воєнними діями на територій нашої країни. Зокрема, з доповідями виступили Овчинникова Ю.Ю., народний депутат України, голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу та  Киреєва В.С.,  заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. Крім того, до обговорення актуальних питань цієї теми долучились: Гопчак І.В., заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України; Ситник Ю.І., начальник управління екологічної безпеки Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки а Міністерства оборони України; Василюк О.В., голова громадської організації «Українська природоохоронна група», помічник-консультант народного депутата України; Карабчук Д.Ю., виконавчий директор громадської організації «Лісові ініціативи і суспільство»; Павелко А.В., провідний юристконсульт міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина»; Ходосовцев О.Є., професор кафедри ботаніки Херсонського державного університету, д.б.н., чл.-кор. НАН України та Чевганюк О., виконавча директорка Uanimals.

В межах завершальної панелі слухань в Комітеті Киреєва В.С., заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, виступила з доповіддю щодо питання доступу громадян до екологічної інформації та правосуддя, в тому числі й виконання вимог Орхуської конвенції.  В обговоренні теми доступу до екологічної інформації долучились Шомпол О.А., к.ю.н., доцент кафедри екологічного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Скок А.В., екологічна директорка громадської організації «SaveDnipro»; Любива Я.С. головний спеціаліст відділу розвитку сфери відкритих даних департаменту розвитку електронних послуг Міністерства цифрової трансформації України; Алексєєва Є., керівник інформаційно-аналітичного відділу міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» та Гнап А., співзасновник Waste Ukraine Analytics.

Варто зауважити, що слухання в Комітеті відбулися за ініціативи громадських організацій  «SaveDnipro» та «Екологія-Право-Людина».

За результатами проведення слухань у Комітеті заплановано підготувати та ухвалити на засіданні Комітету відповідні рекомендації, які будуть стосуватися порушених та обговорених питань.