3 червня 2024 р. відбулася виїзна нарада Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
04 червня 2024, 14:17

 

На нараді, яка відбулася у місті Херсоні, центром однієї з областей півдня країни, що найбільше постраждала від військового злочину російської федерації, розглядалося питання подолання негативного впливу на довкілля та системи життєзабезпечення населення внаслідок руйнування Каховської ГЕС: рік потому.

Слід відмітити, що 12 червня 2023 року Комітет з питань екологічної політики та природокористування провів виїзне засідання у Херсонській області з розгляду питання щодо вжиття невідкладних заходів та напрацювання відповідних законодавчих ініціатив з метою подолання наслідків надзвичайної ситуації. За результатами засідання були схвалені відповідні рекомендації Комітету.

З вступним словом на нараді виступив голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко та голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін. Заступник Голови Комітету Олена Криворучкіна у своєму виступі звернула увагу на проблеми, які виникли після руйнування Каховської ГЕС, але потребують найскорішого вирішення ще й сьогодні. Серед учасників також були присутні народні депутати України – члени Комітету, керівники та представники Міндовкілля, Мінекономіки, МОЗ, ДЕІ, Держводагентства, Держпродспоживслужби, ДСНС, Херсонської, Запорізької та Миколаївської обласних військових адміністрацій.

Відзначалося, що підрив окупаційними військами 6 червня 2023 р. Каховської ГЕС завдав значних пошкоджень енергетичному, агропромисловому, фінансовому секторам економіки.

Крім того, руйнування дамби Каховської ГЕС спричинило кардинальну зміну гідрологічного режиму поверхневих та підземних водних об’єктів у Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях, порушення середовища існування тваринних та рослинних комплексів, непрогнозованих відкладень річкових наносів та змитих матеріалів з поверхні суходолу, негативного впливу на об’єкти та території природно-заповідного фонду.


Зниження рівня Каховського водосховища, затоплення артезіанських свердловин та каналізаційних насосних станцій, знеструмлення джерел їх живлення, забруднення джерел питного водопостачання унеможливили в існуючий на момент підриву ГЕС спосіб забезпечення питною водою мешканців низки населених пунктів у вказаних областях.


Учасники наради поінформували про виконання низки заходів, здійснених для подолання негативного впливу на довкілля та системи життєзабезпечення населення внаслідок руйнування Каховської ГЕС, у тому числі і про стан виконання рекомендацій Комітету, схвалених на минулорічному засіданні Комітету. Також було звернуто увагу на необхідність продовження заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, зокрема щодо відновлення централізованого питного водопостачання в усіх населених пунктах постраждалих областей, забезпечення населення якісною питною водою, здійснення планових протиепізоотичних заходів, проведення робіт із розмінування.