26 червня 2024 року відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
26 червня 2024, 16:48

 

26 червня 2024 року у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. У засіданні, зокрема, взяли участь народні депутати України – члени Комітету, працівники секретаріату Комітету, керівники та представники Міндовкілля, Мінекономіки, МВС, МЗС, Держпраці, ДСНС, Адміністрації Держспецзв’язку, Держпродспоживслужби, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Комітет розглянув проект Закону про основні засади державної кліматичної політики (реєстр. № 11310 від 31.05.2024), внесений Кабінетом Міністрів України. Під час розгляду Міністр захисту довкілля і природних ресурсів Стрілець Р.О. наголосив на його спрямованості на наближення національного законодавства до права ЄС, відповів на запитання народних депутатів України - членів Комітету. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

Комітет розглянув підготовлений до розгляду у другому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту та інших державних органів у сфері захисту критичної інфраструктури (реєстр.№ 10409), з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи. До законопроекту надійшло 31 поправка і пропозиція суб’єктів права законодавчої ініціативи. З поданих правок і пропозицій Комітетом запропоновано врахувати – 15, врахувати редакційно – 2, відхилити – 14. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект в другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення державного нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення (реєстр. № 9219 від 18.04.2023), підготовлений до другого читання. До законопроекту подано 73 пропозиції і поправки, що надійшли від  народних депутатів України, з яких Комітетом враховано 55, враховано частково 7, відхилено 11. Зокрема назву законопроекту приведено у відповідність до його змісту, відповідно до пункту 4 частини першої статті 118 Регламенту Верховної Ради України в редакції Комітету викладено зміни до законів України "Про дорожній рух" і "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування". За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект в другому читанні та в цілому як Закон.

За результатами розгляду проекту Закону про ратифікацію Поправок до Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (реєстр. № 0272 від 16.05.2024), внесеного Президентом України Зеленським В.О., Комітетом прийнято рішення рекомендувати головному комітету внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття даного законопроекту за основу та в цілому.

За результатами розгляду проекту Закону про ратифікацію Договору про дружбу та співробітництво між Україною та Республікою Албанія (реєстр. № 0279 від 17.06.2024), внесеного Президентом України Зеленським В.О., Комітетом прийнято рішення рекомендувати головному комітету внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття даного законопроекту за основу та в цілому.

Комітетом також прийнято рішення щодо  внесення змін до Плану роботи Комітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.