Сьогодні Верховна Рада України прийняла важливі для нашої країни рішення

Комітет
16 липня 2024, 17:24

 

Сьогодні, 16 липня 2024 року Верховна Рада України прийняла два дуже важливих для нашої країни рішення.

У другому читанні та в цілому Верховна Рада України прийняла Закон України "Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення". Комітет з питань екологічної політики та природокористування було визначено головним з опрацювання законопроекту про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення (реєстр. № 11355).

Закон передбачає встановлення правових та організаційних засад запобігання, зменшення і контролю промислового забруднення для забезпечення захисту навколишнього природного середовища та конституційних прав на безпечне для життя і здоров'я довкілля шляхом впровадження інтегрованого довкіллєвого дозволу.

Законом визначено основні вимоги до інтегрованого довкіллєвого дозволу, перелік видів діяльності, які вимагають його отримання, процедуру видачі, підстави відмови у видачі, підстави та порядок відкликання інтегрованого довкіллєвого дозволу, вимоги щодо обов’язкового застосування найкращих доступних технологій та методів управління, моніторингу викидів і контролю дотримання умов інтегрованого довкіллєвого дозволу.

Закон забезпечить виконання одного з важливих пунктів умов Програми Ukraine Facility і вимог Директиви 2010/75/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 24.11.2010 про промислові викиди (інтегроване запобігання і контроль забруднень) та впровадить інтегровані підходи у питаннях дозвільної діяльності та контролю промислового забруднення на основі застосування найкращих доступних технологій та методів управління.

Реалізація Закону сприятиме:

покращенню стану навколишнього природного середовища;

зменшенню впливу промислових скидів та викидів на здоров’я громадян України;

поступовому переходу на сучасні екологічно чисті зелені технології;

забезпеченню екологічної безпеки і підтриманню екологічної рівноваги на території України;

зменшенню дозвільних документів у сфері охорони навколишнього природнього середовища;

встановленню чіткого, прозорого та цифровізованого процесу отримання інтегрованого довкіллєвого дозволу.

 

Також сьогодні за результатами розгляду у першому читанні Верховною Радою України прийнято за основу законопроект про основні засади державної кліматичної політики (реєстр. № 11310), внесений Кабінетом Міністрів України.

Метою законопроекту є визначення правових та організаційних засад державної кліматичної політики, спрямованої на забезпечення низьковуглецевого розвитку України, досягнення кліматичної нейтральності, адаптації до зміни клімату, виконання міжнародних зобов’язань України у цій сфері, а також засад створення національної системи інвентаризації антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів, функціонування національної системи відстеження впровадження політик і заходів та прогнозування у сфері зміни клімату.

Прийняття законопроекту дуже важливе для нашої держави з огляду на необхідність приведення нашого законодавства у відповідність до вимог права ЄС, зокрема Регламенту ЄС 2021/1119, що встановлює основу для досягнення кліматичної нейтральності, та Регламенту ЄС 2018/1999 про управління Енергетичним Союзом та пом’якшення наслідків зміни клімату в частині звітування, а також з метою виконання плану заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в рамках Пакета розширення ЄС 2023 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.02.2024 № 133.

Україна на політичному рівні підтримала Європейський зелений курс, який визначає комплекс заходів політики ЄС на найближчі роки з метою сталого зеленого переходу Європи до кліматично нейтрального континенту до 2050 року.

Законопроект спрямований на визначення, унормування питань повноважень центральних органів виконавчої влади в частині зміни клімату та адаптації до цих змін, доступу до даних, необхідних для підготовки щорічного Національного кадастру антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів, кліматичне планування на загальнодержавному рівні, а також підготовку планів зі скорочення викидів парникових газів та планів з адаптації до зміни клімату на місцевому рівні, створить правову базу та умови для реалізації державної політики у сфері зміни клімату, дозволить інтегрувати екологічні складові до оновлених стратегій розвитку держави, підвищити імідж України на міжнародній арені і становитиме основу подальшої розбудови системи національного кліматичного законодавства.

Відповідно до вимог статті 116 Регламенту Верховної Ради України період збору поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи - з 17 до 30 липня  2024 року.