Щодо прийнятого Верховною Радою України Закону України «Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення»

Комітет
22 липня 2024, 18:15

16 липня 2024 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому Закон «Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення».

Закон передбачає встановлення правових та організаційних засад запобігання, зменшення і контролю промислового забруднення для забезпечення захисту навколишнього природного середовища та конституційних прав на безпечне для життя і здоров'я довкілля шляхом впровадження інтегрованого довкіллєвого дозволу.

Закон забезпечить виконання вимог Директиви 2010/75/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 24.11.2010 про промислові викиди (інтегроване запобігання і контроль забруднень) та дозволить запустити зелене відновлення української промисловості за найкращими доступними технологіями та методами управління.

Також Україна виконає один з індикаторів Плану для реалізації програми Ukraine Facility, що передбачає фінансову підтримку України від ЄС на 50 млрд євро. Із прийняттям Закону в Україні розпочнеться поступовий перехід національних підприємств на європейські стандарти роботи, впровадження найкращих доступних технологій та методів управління, а національна економіка буде розвиватися і конкурувати на європейських ринках.

Закон дає можливість підприємствам, які незалежно від прийняття цього Закону мали намір припиняти свою діяльність протягом 10 років з дня набрання чинності Закону, перейти на нову дозвільну систему на чинних екологічних нормативах і не вкладати додаткові кошти в те, що найближчим часом має закритися.

Натомість для усіх інших підприємств Законом передбачено поступовий перехід на нову дозвільну систему та загальноєвропейські найкращі доступні технології та методи управління, що створює передумову для сталого зеленого відновлення та повоєнного економічного розвитку. Крім того, Законом доручено Уряду до 1 січня 2025 року розробити концепцію державної цільової програми підтримки підприємств, що впроваджують найкращі доступні технології та методи управління, а статтею 28 Закону передбачено залучення механізмів державної допомоги на фінансування заходів з впровадження найкращих доступних технологій та методів управління відповідно до Закону України «Про державну допомогу суб'єктам господарювання».

Реалізація Закону сприятиме впровадженню інтегрованих підходів у питаннях дозвільної діяльності та контролю промислового забруднення на основі застосування найкращих доступних технологій та методів управління; покращенню стану навколишнього природного середовища; зменшення впливу промислових скидів та викидів на здоров’я громадян України; забезпеченню екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України; поступовий перехід на сучасні екологічно чисті зелені технології; зменшення дозвільних документів у сфері охорони навколишнього природнього середовища; встановлення чіткого, прозорого та цифровізованого процесу отримання інтегрованого довкіллєвого дозволу.