Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї - 6 серпня 2024 року

Комітет
06 серпня 2024, 17:30

 

Щороку 6 серпня світ відзначає Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї. Ця дата обрана не випадково, адже саме цього дня у 1945 році на японське місто Хіросіма було скинуто атомну бомбу, яка призвела до жахливих руйнувань міста і численних жертв. Це було перше у світі використання ядерної зброї під час військових дій наприкінці Другої світової війни.

Запровадження цього дня має на меті нагадати світовій спільноті про небезпеку, яку несе ядерна зброя, та необхідність її повної заборони.

Вкрай важливо сьогодні привертати увагу світу до загроз і можливих катастрофічних наслідків незаконного перебування російських окупаційних військ на українських атомних електростанціях з початку повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році, зокрема, захоплення Чорнобильської АЕС, яка проте, і надалі працює й виконує завдання з перерозподілу електроенергії,  поводження з радіоактивними відходами, відпрацьованим ядерним паливом тощо.

Нині найактуальнішою і найгострішою є ситуація із Запорізькою АЕС, що з початку березня 2022 року перебуває під окупацією російських агресорів, дії яких кваліфікуються як ядерний тероризм, і як такі, що порушують міжнародні закони щодо безпеки атомних електростанцій. Адже Запорізька АЕС – це найбільша в Європі і третя у світі за сукупною потужністю атомна електростанція, і будь-які інциденти на ній, скоєні загарбниками, можуть мати масштабні трагічні наслідки не лише для України, а й для всього світу.

Ось чому Україна наполягає на розмінуванні периметру та охолоджувача Запорізької АЕС, відведенні російських військ, важкої військової техніки з боєкомплектами, зброєю та вибухівкою з машинної зали енергоблока у № 1 ЗАЕС, а також на необхідності заміни українських атомників, які незважаючи на тортури і катування продовжують виконувати обов’язки мирного функціоналу з підтримки дієздатності атомної станції.

Тож, не припиняємо схиляти голову перед звитягою українських атомників, героїв України, воїнів ЗСУ та всіх тих, хто продовжує завзято протистояти ворогу у захисті і відновленні територіальної цілісності України, у здобутті перемоги, незалежності нашої квітучої держави та у безпеці нації, Європи і всього світу.

І пам'ятаймо про ключові принципи міжнародного співробітництва у сфері ядерної безпеки та закликаємо невпинно продовжувати роботу у напрямку переконання світової спільноти у цінності убезпечених місць саме без ядерної зброї, а також до рішучих дій у забороні будь-якої ядерної зброї, оскільки ніщо і ні в чиїх руках не повинно бути маніпулятивним важелем тиску, провокацій, ядерного тероризму і загрозою знищення людства!