16 вересня - Міжнародний день охорони озонового шару

Комітет
16 вересня 2024, 14:42

 

16 вересня Міжнародна спільнота відзначає Міжнародний день охорони озонового шару.

Відзначення цього Дня проголошене в 1994 році резолюцією Генеральної Асамблеї ООН на згадку про дату підписання 16 вересня 1987 року в Монреалі (Канада) Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар. Мета цього документа, який набув чинності 1 січня 1989 року полягає у вжитті заходів для захисту озонового шару за допомогою скорочення або припинення виробництва і споживання хімічних речовин, що руйнують озоновий шар.

Людство не в змозі запобігти появі озонових дірок. Однак можна, відмовитись від використання озоноруйнівних речовин, які застосовуються для охолодження і кондиціонування повітря, спінювачів, розчинників та охолоджувачів, зменшити використання на побутовому рівні аерозольних балончиків (освіжувачів повітря, різноманітних лаків, фарб та ін.), не спалювати листя, траву, гілки дерев, будь-які побутові відходи (поліетилен, гуму, пластмасу та ін.), а також потрібно вивозити на спеціалізовані об’єкти утилізації сміття, яке не піддається швидкому природному перегниванню.

Захист озонового шару є одним з пріоритетних питань у роботі Комітету з питань екологічної політики та природокористування. Верховна Рада України поточного скликання за поданням Комітету 12.12.2019 прийняла Закон України "Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами".

Закон спрямований на збереження озонового шару та зменшення антропогенного впливу на клімат, заборону випуску озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів у навколишнє середовище, підвищення кваліфікації персоналу, який працює з озоноруйнівними речовинами та обладнанням, що їх містить, а також запровадження контролю витоків. Це забезпечить зменшення потрапляння речовин у довкілля і відповідно негативний тиск на кліматичну систему та навколишнє середовище.

Крім того Закон спрямований на недопущення постачання на український ринок морально застарілого обладнання, від якого відмовляються країни Європи та інші розвинені країни. Хоча це дешево сьогодні, проте завтра його не буде чим заправляти, а післязавтра – це відходи, які також стануть нашою екологічною проблемою.

Прогнозується, що заходи із захисту озонового шару можуть призвести до відновлення до 2030 року озонового шару в Північній півкулі до рівня 1980 року, до 2050 року – в Південній, а до 2060 року – у полярних регіонах. Тому поетапна відмова від використання озоноруйнівних речовин сприяє не тільки охороні озонового шару в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь, а й робить великий внесок для вирішення проблеми глобальної зміни клімату.

Пам’ятаймо, що лише від наших дій залежить чи матимуть майбутні покоління шанс жити на нашій унікальній зеленій Планеті.