13 жовтня - Міжнародний день зменшення небезпеки лих

Комітет
13 жовтня 2024, 09:00

13 жовтня світ відзначає Міжнародний день зменшення небезпеки лих (International Day for Disaster Reduction), що встановлено відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН 2009 року  (резолюція A/RES/64/200).

Цей день покликаний підвищити обізнаність суспільства щодо важливості зменшення ризиків, пов’язаних з природними та антропогенними катастрофами, і підкреслити важливість заходів, які можуть допомогти попередити або мінімізувати їхні наслідки.

Значну увагу світова спільнота приділяє ролі кліматичних змін у формуванні природних катастроф, таких як повені, урагани, посухи та лісові пожежі, які за останні десятиліття набирають загрозливих масштабів. Окрім природних лих, людство стикається з новими викликами, серед яких техногенні аварії та конфлікти, що завдають невиправної шкоди навколишньому середовищу та створюють додаткові ризики для людей.

Згідно з Сендайською рамковою програмою зі зменшення ризиків катастроф на 2015-2030 роки (Sendai Framework for Disaster Risk Reduction), країни світу мають об’єднати зусилля для створення ефективних систем раннього попередження, стійкої інфраструктури та покращення управління ризиками катастроф. Важливо також підвищувати обізнаність населення, залучати громади до планування та реалізації заходів, що сприятимуть зниженню ризиків.

Щорічно Міжнародний день зменшення небезпеки лих проходить за визначеною тематикою, у 2024 році цей день присвячується ролі освіти в захисті та розширенні можливостей дітей для майбутнього без стихійних лих.

Багато катастроф, які часто посилюються зміною клімату, становлять серйозну загрозу для благополуччя дітей та молоді. Щорічно мільйони людей змушені залишати рідні місця в результаті стихійних лих. ЮНІСЕФ повідомляє, що близько одного мільярда дітей у всьому світі піддаються надзвичайно високому ризику через вплив клімату та пов’язані з ним катастрофи. У 2022 році кількість дітей, які постраждали від повеней у Чаді, Гамбії, Пакистані та Бангладеш, була найвищою за понад 30 років. Окрім ризику смерті та травм, діти стикаються з додатковими проблемами у вигляді доступу до навчання, перебоїв у харчуванні, охороні здоров’я та проблемах із захистом після катастрофи.

Щоб захистити дітей від катастроф, країни повинні враховувати їхню вразливість і вимоги під час розробки національних і місцевих стратегій зменшення ризику катастроф. Не менш важливо розширити можливості дітей і молоді та надати їм можливість зробити свій внесок у зменшення ризику стихійних лих, як зазначено в Сендайській рамковій програмі зі зменшення ризику стихійних лих на 2015-2030 роки.

Але вкрай актуальним день зменшення небезпеки лих є для України з початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році. Війна не тільки спричиняє гуманітарну кризу, переміщуючи десятки мільйонів осіб, але й створює нові ризики для екології та інфраструктури, включаючи пошкодження енергетичних об’єктів, забруднення ґрунтів та вод, а також підвищення ймовірності техногенних катастроф. Тому питання зменшення небезпеки лих стало критично важливим для України як ніколи раніше, оскільки загрози від війни мають довгострокові наслідки для безпеки, здоров’я населення та екосистем.

І тому попередження катастроф та ефективне реагування на них в умовах війни є одними з ключових завдань, що стоять перед Україною і світовою спільнотою.