18 вересня 2013 року в Києві в приміщенні посольства Федеративної Республіки Німеччина відбулась святкова презентація завершення проекту "Німецько-українська співпраця з питань забезпечення захисту ядерних матеріалів в рамках Глобального партнерства G8 проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення". Участь у цьому заході взяла народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех.

Під час свого виступу голова комітету висловила вдячність всім країнам – донорам ініціативи Глобального партнерства за підтримку прагнення України до побудови сучасної системи ядерної захищеності як складової міжнародного режиму безпеки у Європейському регіоні та в глобальному вимірі. Вона підкреслила, що забезпечення належного рівня фізичної захищеності працює не тільки на оптимізацію радіаційного захисту персоналу та населення на всіх етапах поводження з джерелами іонізуючого випромінювання, але  й містить надзвичайно важливу, гуманістичну, складову - якнайшвидше доставити у медичні центри ізотопи для лікувальних та діагностичних процедур в оптимальній кількості.

«Особливої подяки за успішну реалізацію надзвичайно важливого  для України проекту заслуговує керівництво проекту, фахівці та всі причетні до його реалізації», - наголосила Ірина Сех. Парламентарій висловила надію щодо подальшої плідної українсько-німецької співпраці та наголосила, що Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики приділяє і буде приділяти питанням фізичного захисту, ядерної та радіаційної безпеки особливу увагу.

Проект реалізовано за фінансової підтримки Уряду Федеративної Республіки Німеччина через Федеральне Міністерство закордонних справ Товариством із безпеки установок та реакторів (GRS mbH) згідно з Угодою між Кабінетом Міністрів України та Урядом ФРН від 29 грудня 2009 року. Проект включавмодернізацію та переоснащення транспортно-складського комплексу Українського державного  виробничого підприємства "Ізотоп" (ТСК УДВП "Ізотоп") відповідно до сучасних вимог безпеки. Також значно підвищено рівень радіаційного захисту операторів, проведено додаткове навчання та перепідготовку персоналу, що здійснюватиме експлуатацію та технічне обслуговування обладнання та систем, важливих для радіаційної безпеки та фізичного захисту. Як відомо, ТСК УДВП "Ізотоп" є одним з найбільших державних підприємств України, яке забезпечує постачання джерел іонізуючого випромінювання в медичні заклади,  для діагностичних  та лікувальних процедур, а також для потреб промисловості і науки.

 

Довідка

Реакцією на нові виклики і загрози щодо  безпеки у міжнародному вимірі після подій  11 вересня 2001 року стало започаткування лідерами держав Групи восьми Ініціативи "Глобального партнерства проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення" (далі  - Глобальне партнерство)  на саміті у м. Кананаскіс (Канада) у 2002 році. Глобальне партнерство передбачає розвиток дво - та багатостороннього співробітництва у сфері нерозповсюдження зброї масового знищення, роззброєння, ядерної безпеки, знищення хімічної зброї, небезпечних біологічних патогенів, боротьбу з тероризмом, посилення захищеності та утилізацію матеріалів, що розщеплюються, працевлаштування науковців, що займалися розробкою зброї масового знищення. Учасниками  Глобального партнерства, крім країн Великої вісімки, стали близько 20 країн  світу та Європейська комісія. Україна приєдналась до ініціативи Глобального партнерства проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення  у 2004 році. Наразі в Україні на різних стадіях провадження знаходиться 17 проектів Глобального партнерства за підтримки  урядів США, Франції, Великої Британії, Німеччини, Японії та Європейської комісії.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30