18 травня 2016 року під головуванням Першого заступника Голови Комітету Анатолій Борисовича Диріва та Міністра екології та природних ресурсів Остапа Михайловича Семерака в Мінприроди України відбулося спільне засідання Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та Міністерства екології та природних ресурсів України на тему: «Пріоритетні напрями діяльності в природоохоронній сфері в 2016 році».

У засіданні взяли участь керівники та спеціалісти Держекоінспекції, Держводагентства України, ДАЗВ, начальники управлінь екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій, спеціалісти міністерства та державних підприємств, представники науковців та майже 120 громадських організацій.

З доповідями на засіданні виступили Міністр Міністр екології та природних ресурсів України Остап Михайлович Семерак та Перший заступник Голови Комітету Анатолій Борисович Дирів.

Міністр екології та природних ресурсів Семерак О.М. акцентував увагу на чотирьох основних пріоритетах діяльності в природоохоронній сфері: Це – гармонізація українського природоохоронного законодавства з нормами законодавства Європейського Союзу; боротьба з корупцією за забезпечення прозорості в діяльності Міністерства екології та природних ресурсів; впровадженням нової політики поводження з відходами та реформування системи державного природоохоронного нагляду; підвищення рівня екологічної безпеки в зоні відчуження. Зазначив, що найпершим кроком у боротьбі з корупцією в природоохоронній сфері стане реформування системи державного природоохоронного нагляду.

Перший заступник голови Комітету Дирів А.Б. акцентував увагу на підвищенні ефективності законотворчої діяльності при взаємодії Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та Міністерства екології та природних ресурсів України, та наголосив на необхідності обговорення основних проблем у сфері довкілля та визначення пріоритетних напрямів діяльності у природоохоронній сфері у 2016 році, а саме: відновлення повноцінного державного контролю за додержанням природоохоронного та ресурсного законодавства; передачі функції спрямування та координації Державного агентства лісових ресурсів України до Міністерства екології та природних ресурсів; повернення статусу центрального органу виконавчої влади Державній службі заповідної справи України; забезпечення ефективної роботи Державного фонду охорони навколишнього природного середовища; впровадження реінтеграції постраждалої території зони відчуження; відновлення накопичувального статусу Державного фонду поводження з радіоактивними відходами та використання його коштів виключно за цільовим призначенням; законодавчого врегулювання питань зони відчуження та зони безумовного (обов‘язкового) відселення.

Рибак І.П. – голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища у своєму виступі зазначив про необхідність врегулювання проблемних питань поводження з небезпечними відходами, зони відчуження та зони безумовного (обов‘язкового) відселення.

Наголосив, спільній роботі над законопроектами Комітету, Мінприроди та громадської спільноти.

Дзюблик П.В. - голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду у своєму виступі запросив спеціалістів міністерства та екологічну громадськість активніше долучатись до розробки та обговорення природоохоронних законопроектів та підтримки в них позитивних ініціатив для їх належної підготовки.

Бучко В.А. - директор юридичного департаменту Мінприроди України проінформував про стан підготовки законопроектів, спрямованих на забезпечення виконання міжнародних зобов‘язань і формування екологічної політики.

Під час засідання представники місцевих органів виконавчої влади, наукової спільноти та громадських організацій екологічного спрямування обговорили питання: порушення системи природоохоронного законодавства; відновлення територіальних органів Мінприроди; діяльності Держгеонадр; фінансування державного фонду охорони навколишнього природного середовища; екологічної освіти; створення інституту екологічного омбудсмена; необхідності проведення системного аудиту та експрес-огляду реального стану довкілля; створення та функціонування системи стандартизації та технічного регулювання; необхідності впровадження роздільного збору побутових відходів; поводження з промисловими відходами; діяльності громадських інспекторів; водних ресурсів та р. Дніпро; проблем рибальства; поводження з безпритульними тваринами; функціонування пересувних звіринців, які заборонені законодавством; екологічного стану м. Києва; видання Червоної книги; збереження об‘єктів ПЗФ; НП «Біличанський ліс»; озера Качиного в Дарницькому районі міста Києва; проведення з‘їзду молодих екологів; необхідності змінювати підходи до екології.

Учасники засідання дійшли згоди, що тільки спільними зусиллями ми зможемо досягти результату.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30