Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на совєму засіданні 27 січня 2016 року розглянув і пропонує Верховній Раді України проект Закону України про стратегічну екологічну оцінку (реєстр. № 3259) за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Метою законопроекту є визначення сфери застосування стратегічної екологічної оцінки (далі – СЕО), встановлення порядку її здійснення, механізму проведення транскордонних консультацій, інформування про прийняте рішення та моніторинг виконання стратегій, планів, загальнодержавних програм, державних цільових програм та програмних документів, включаючи будь-які зміни до них (даліпроекти документів державного планування).

Відповідно до положень частини першої статті 4 проекту стратегічна екологічна оцінка проводитиметься щодо проектів документів державного планування, які підготовлені у сфері сільського господарства, лісового господарства, рибного господарства, енергетики, промисловості, транспорту, управління відходами, використання водних ресурсів, телекомунікацій, туризму, землекористування, виконання яких передбачатиме надання документів дозвільного характеру.

Також, розділом VІ «Прикінцеві положення» законопроекту вносяться зміни до Земельного кодексу України, законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про державні цільові програми», «Про екологічну експертизу», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про регулювання містобудівної діяльності» з відповідних питань.

Підтримуючи необхідність законодавчого врегулювання питання стратегічної екологічної оцінки, Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи   висловлює низку зауважень до законопроекту.

Вимагає доопрацювання запропоноване у статті 1 проекту визначення терміну «замовник», до якого віднесені «орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який є відповідальним за розроблення документів державного планування» та приведення його у відповідність до чинного законодавства, зокрема, до Закону України «Про державні цільові програми». Так, стаття 8 державними замовниками визначає відповідні органи, що здійснюють загальне керівництво і контроль за розробленням державної

Назву статті 13 «Громадське обговорення в процесі стратегічної екологічної оцінки» проекту варто термінологічно узгодити з відповідним формулюванням статті 8 Протоколу про стратегічну екологічну оцінку і викласти у наступній редакції: «Участь громадськості в стратегічній екологічній оцінці». Окрім того, у тексті законопроекту слід визначитись про що йдеться: про «громадське  обговорення» (стаття 13) чи про «громадські слухання» (стаття 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», до якої вносяться зміни цим законопроектом) або розмежувати чи уточнити ці поняття.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30