6 вересня 2018 року Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення митних процедур (реєстр. № 8574 від 09.07.2018), внесений Кабінетом Міністрів України, та за результатами розгляду Комітет рекомендує Комітету з питань податкової та митної політики врахувати надані зауваження та пропозиції.
Метою законопроекту, на думку суб’єктів права законодавчої ініціативи, є створення передумов для запровадження та функціонування механізму «єдиного вікна» на кордоні.
Законопроектом пропонується внести зміни до ряду законів України, зокрема, «Про відходи», «Про рослинний світ», «Про тваринний світ».
У законопроекті змінами до ст. 34-1 Закону України «Про відходи» пропонується наступне: «не пізніше наступного робочого дня з дня надання письмової згоди (повідомлення) на транскордонне перевезення небезпечних відходів центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища та екологічної безпеки, надає електронні відомості документа про надання такої згоди центральному органу виконавчої влади, який реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи».
Комітет зауважив, що Законом України «Про відходи» дозволяється транзит через територію України небезпечних відходів, а реалізація ст. 34-1 є безпосередньо пов’язаною з Законом України «Про перевезення небезпечних вантажів», ст.ст. 8 та 16 якого, зокрема, передбачено погодження з органами Національної поліції України маршрутів і режимів перевезення небезпечних вантажів; забезпечення огляду транспортних засобів територіальними органами Міністерства внутрішніх справ України; здійснення обов’язкового страхування відповідальності суб’єктів перевезення небезпечних вантажів на випадок настання негативних наслідків під час перевезення таких вантажів. Разом з тим, у законопроекті не вносяться зміни до Закону України «Про перевезення небезпечних вантажів».
Комітет зазначив, що, оскільки ст. 34-1 Закону України «Про відходи» визначено, що письмова згода (повідомлення) на транскордонне перевезення небезпечних відходів надається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, то запропоновані у законопроекті зміни мають бути внесені до відповідного Порядку, або ж процедурі щодо транскордонного перевезення небезпечних відходів має бути присвячена окрема стаття Закону.
Стосовно внесення змін до Закону України «Про тваринний світ» Комітет зауважив, що чинною редакцією ст. 46 Закону України «Про тваринний світ» передбачено, що зоологічні колекції, що мають загальнодержавне значення, підлягають державному обліку.
Комітет зазначив, що у законопроекті змінами до ст. 46 пропонується вилучити норму, що передбачає встановлення Мінприроди правил ввезення в Україну, пересилання і вивезення за її межі зоологічних колекцій (у тому числі загальнодержавного значення). У разі прийняття таких змін питання ввезення в Україну, пересилання і вивезення за її межі зоологічних колекцій залишиться неврегульованим.
Комітет пропонує залишити чинну редакцію частини третьої ст. 46 Закону України «Про тваринний світ» щодо ввезення в Україну, пересилання і вивезення за її межі зоологічних колекцій, а саме: «Створення, поповнення, зберігання, використання, відчуження та державний облік зоологічних колекцій, крім генетично модифікованих організмів, торгівля ними, а також ввезення в Україну, пересилання і вивезення за її межі здійснюються за правилами, що встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища».
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30