На виконання Постанови Верховної Ради України від 18 вересня 2019 року № 103-IХ 27 листопада 2019 року в залі пленарних засідань Верховної Ради України відбулися парламентські слухання на тему: "Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років", які було ініційовано Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування та здійснено заходи щодо їх організаційного та методичного забезпечення.
Для участі у парламентських слуханнях було запрошено  представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, профільних міжнародних організацій, спеціалістів наукових установ.
Парламентські слухання відкрила Заступник Голови Верховної Ради України Кондратюк О. К. Вона відзначила, що актуальність проведення парламентських слухань свідчить про важливість для України викликів, пов’язаних із станом довкілля та необхідністю впровадження належного екологічного врядування в нашій країні. Верховна Рада України попереднього скликання прийняла Закон України "Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року", згідно з яким було оновлено основні стратегічні завдання державної екологічної політики, що базуються, перш за все, на виявлених причинах екологічних проблем України та фінансовій спроможності країни до їх вирішення. Однією з основних цілей Стратегії є формування у суспільстві сталих європейських екологічних цінностей, зокрема, шляхом освіти та виховання, здійснення широкої просвітницької діяльності. Одним із пріоритетів державної політики має стати не декларативне, а реальне забезпечення екологічних прав громадян, доступу громадськості до правосуддя з питань охорони навколишнього природного середовища та природокористування.
Головуюча запропонувала на слуханнях зосередитись на питаннях імплементації міжнародних зобов’язань в рамках угоди про асоціацію з ЄС, дотриманні екологічних прав людини, захисті та раціональному використання природних ресурсів, природоохоронному нагляді, державному моніторингу навколишнього природного середовища, поводженні з відходами, охороні біорізноманіття, захисті природних територій об’єктів природного заповідного фонду, адаптації до глобальної зміни клімату.
У своїй доповіді Міністр енергетики та захисту довкілля Оржель О. А. звернув увагу, що Україна знаходиться у світовому тренді, створивши нове міністерство. За його словами робиться все, для того, щоб збалансувати розвиток енергетики, знайти важливі точки дотику для того, щоб енергетичні товари та послуги, які надаються в Україні були екологічними. Міністр наголосив на пріоритетності питань захисту від негативних кліматичних змін, а також питання енергоефективності і підкреслив важливість відзначення у кожному стратегічному та програмному документі ризику кліматичних змін.
Міністр Оржель О. А. поінформував про перші кроки Міністерства у співпраці з депутатами Верховної Ради України. Зокрема, це робота над законопроектами щодо легалізації видобутку бурштину з акцентом на рекультивацію земель; створення та розширення територій природно-заповідного фонду; запровадження аукціонів на будь-які ресурси; підготовка законопроектів щодо обмеження використання пластикових пакетів та заборони одноразового пластику; оцифровування усіх ресурсів, зокрема, лісового господарства.
Міністр зупинився на екологічних проблемах, які є в Україні, серед яких: зростання кількості побутових і небезпечних відходів, парникових газів, забруднення підземних вод та повітря. Він запевнив, що з усіма цими проблемами Міністерство почало роботу, як і з питаннями розвитку відновлюваної енергетики, енергоефективності.
"Ми маємо забезпечити власний видобуток газу для того, щоб могли забезпечити відповідні ресурси для енергетики, а, головне, більш екологічні ресурси для забезпечення українців електрикою та теплом", - підкреслив доповідач додавши, що вже напрацьовуються відповідні угоди і ведеться робота над збільшенням видобутку.
Міністр Оржель О. А. поінформував про перехід до нової філософії формування стратегії в рамах Міністерства, а саме до динамічної стратегії, яка передбачатиме екологічний розвиток енергетики і пріоритизацію екологічних питань. Він також наголосив на важливості моніторингу якості повітря та врахування змін клімату, створення повного пакету нормативних актів щодо поводження з відходами, інвентаризації лісів та усіх надр.
Міністр анонсував спрямування зусиль державної екологічної інспекції в ефективне горизонтальне русло і створення структури, яка буде відповідати за всі питання моніторингу екологічних показників та контролю за порушеннями, створить довіру суспільства до неї.
Із співдоповіддю виступив Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування, народний депутат України Бондаренко О. В. Він наголосив, що Комітет має чіткі пріоритети для своєї діяльності і підтримує роботу Уряду, спрямовану на визначення пріоритетів екологічної політики та впровадження принципів сталого розвитку, і побажав Уряду примножити зусилля на благо цієї справи.
Голова Комітету зауважив, що країна потребує змін у природоохоронній сфері та сфері природокористування і нинішній склад Парламенту має унікальну можливість безперешкодно ухвалювати найважливіші рішення, і Комітет працюватиме над екологічними питаннями у співпраці з Урядом, бізнесом, громадськістю та науковою спільнотою.
Голова Комітету Бондаренко О. В. поінформував про нагальні завдання і запевнив, що Комітет планує зберегти і надалі взятий темп роботи над законопроектами і висловив сподівання, що всі небайдужі громадяни та науковці будуть активно долучатися до обговорення щодо вдосконалення законодавства в екологічній та природоохоронній сфері.
Першочерговими завданнями на сьогодні є:
1. Врегулювання питань видобутку бурштину. Верховна Рада України підтримала законопроект про легалізацію видобутку бурштину (реєстр.
№ 2240) у першому читанні, прийняття якого сприятиме припиненню незаконного видобутку бурштину, спростить процедуру отримання спецдозволу, збільшить надходження до державного і місцевих бюджетів.
2. Лісове господарство. У Верховній Раді України зареєстровано законопроект (реєстр. №2379) щодо проведення національної інвентаризації лісів. Лісова інвентаризація дозволить сформувати основу для стратегічних цілей та завдань державної політики у сфері лісового господарства.
3. Реформування системи державного екологічного нагляду. За ініціативою Комітету була скасована постанова Уряду про ліквідацію державної екологічної інспекції та відновлена її діяльність. За сприяння Комітету у Верховному Суді України відстояна методика про нарахування збитків, завданих забрудненням атмосферного повітря. Найближчим часом до Верховної Ради України буде поданий законопроект "Про державний екологічний контроль", який буде враховувати всі вимоги Угоди про  Асоціацію з ЄС. В Україні врешті запрацює дієвий орган екологічного контролю, який забезпечуватиме неухильне дотримання норм природоохоронного законодавства, а відповідальність за екологічні правопорушення матиме не лише матеріальні наслідки, а й стане частиною свідомого ставлення до природних ресурсів та довкілля.
4. Опрацювання законопроекту "Про управління відходами". Він запровадить ієрархію поводження з відходами, національний реєстр відходів, систему розширеної відповідальності виробника, нові принципи дозвільної системи тощо. Також у Парламенті зареєстровано і опрацьовуються законопроекти "Про батарейки і акумулятори", "Про відходи електронного і електричного обладнання", а законопроект "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" прийнято у першому читанні. Комітет також планує розроблення законопроекту "Про тару і упаковку". Комітет враховує досвід ЄС, ПРООН, Світового банку та ЄБРР і напрацювання у сфері поводження з відходами, а також рекомендації щодо можливості адаптації українського законодавства до європейського.
5. Зменшення забруднення атмосферного повітря. Комітет працює над посиленням відповідальності підприємств за проведення заходів з екологічної модернізації. Проведено виїзне засідання в одному з найбільш забруднених міст України - у Кривому Розі. За підсумками засідання створена робоча група з розробки законопроекту про внесення змін до Закону "Про охорону атмосферного повітря". Автоматичні системи контролю викидів забруднюючих речовин будуть обов’язковими для всіх.
За неповні три місяці Комітет став одним з модераторів питань щодо запобігання змінам клімату, забрудненню довкілля, запровадження екологічного менеджементу, збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів, охорони, використання та відтворення водних біоресурсів, реформування надрокористування, посилення захисту диких та домашніх тварин, розвитку мережі об`єктів природно-заповідного фонду.
Голова Комітету Бондаренко О. В. закликав усіх працівників органів влади, всіх громадян України брати на себе свою частину відповідальності за наше спільне майбутнє, на своїх робочих місцях, у своїх домівках робити все можливе для збереження довкілля нашої країни не чекаючи вказівок, не перекладаючи відповідальність на своїх керівників.
Голова Комітету відзначив, що у вирішенні першочергових екологічних проблем нам допомагають міжнародні інституції шляхом підтримки відповідних проектів міжнародної технічної допомоги і за це їм велика подяка. Він звернувся до Уряду з пропозицією прискорити розроблення і внесення змін до базового екологічного законодавства з урахуванням результатів обговорення на парламентських слуханнях.
"Сподіваюся, що сьогоднішні парламентські слухання допоможуть нам визначити найважливіші завдання у цій сфері, на виконанні яких ми маємо зосередитися найближчим часом" - сказав Голова Комітету Бондаренко О. В.
На слуханнях виступив заступник голови Комітету з питань
екологічної політики та природокористування, народний депутат України Маріковський О. В., який наголосив на пріоритетності та актуалізації екологічних ініціатив для Парламенту, який об’єднується навколо екологічних законопроектів: постанови про проведення парламентських слухань, закону про заборону суцільної вирубки лісів на схилах Карпат, про електронний документообіг, про заборону використання пластикових пакетів, про імплементацію міжнародних актів у сфері збереження тваринного та рослинного світу.
Він презентував п’ять кроків до забезпечення сталого розвитку, який характеризується спроможністю передати наступним поколінням умови проживання не гірші ніж ті, що ми маємо зараз.
Крок перший – почати з себе. Це проведення слухань, створення зеленого офісу в Комітеті та міжфракційного об'єднання "Енергетика та довкілля".
Крок другий – виконати міжнародні зобов’язання України згідно з Угодою про асоціацію з ЄС.
Крок третій – консолідація усіх зусиль для всебічної взаємодії: Комітету, міністерства і відомств, громадських організацій та бізнес асоціацій та проведення регулярних комітетських слухань;
Крок четвертий – вирішити запущені проблеми щодо відходів, фосфатів, забруднення пестицидами, корупційних схем при розподілі ресурсів, екологічного моніторингу і контролю, відповідальності за нанесення шкоди довкіллю; захисту тварин та біорізноманіття.
Крок п’ятий – забезпечити сталий розвиток. Зберегти запаси прісної води, захист та розвиток рибної галузі, тваринного світу, біорізноманіття, розширення парків та природоохоронних зон, ефективне використання ресурсів, комунікація та просвіта з екологічних питань.
Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, народний депутат України
Криворучкіна О. В. у своєму виступі зупинилася та екологічних проблемах металургійних регіонів.
Керівник відділу "Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище" представництва Євросоюзу в Україні Йоганнес Баур розповів про європейські пріоритети в екологічній політиці і висловив сподівання на подальшу співпрацю. Він також запевнив у підтримці України Європейським Союзом.
Також на слуханнях виступили інші народні депутати України.
У слуханнях взяв участь заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України Абрамовський Р. Р., який окреслив основні напрямки роботи Міністерства з метою імплементації Концепції реалізації державної екологічної політики у сфері промислового забруднення.
У своєму виступі голова Державної служби з питань геології та надр України Опімах Р. Є. наголосив на необхідності подолання корупції у сфері, що регулює дана служба, а також забезпеченні ефективного використання надр.
Також з трибуни Верховної Ради виступили науковці, керівники спеціалізованих установ і підприємств, громадських та міжнародних організацій.
У заключному слові Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування, народний депутат України Бондаренко О. В. подякував всім учасникам парламентських слухань і запевнив, що Комітет завжди готовий до співпраці з усіма організаціями і, окрім рекомендацій, готовий почути всі пропозиції і врахувати їх у подальшій законодавчій діяльності. Він висловив пропозицію звернутися до Президента України та Уряду про оголошення наступного року Роком сталого розвитку в Україні.
"Сталий розвиток – це коли економічне зростання відбувається у межах, які визначають здатність екосистем відновлюватись, поглинати забруднення і підтримувати життєдіяльність теперішніх і майбутніх поколінь", - зауважив Голова Комітету. «Я впевнений, що всі ми маємо спільну мету – це створення більш ефективної нормативно-правової бази більш ефективних механізмів, інструментів задля розв’язання проблем охорони довкілля і природокористування на наступні п’ять років і надалі», - сказав він.
Голова Комітету Бондаренко О. В. також запевнив, що Комітет готовий до співпраці з усіма організаціями, науковою спільнотою і буде враховувати всі пропозиції у своїй діяльності.
На завершення Заступник Голови Верховної Ради України
Кондратюк О. К. подякувала всім учасникам парламентських слухань, відзначила високий експертний рівень дискусії, актуальність теми обговорення. Також головуюча запропонувала всі пропозиції надати до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування для оперативного опрацювання під час підготовки до затвердження парламентом рекомендацій парламентських слухань. Заступник Голови Верховної Ради України Кондратюк О. К. повідомила, що за підсумками проведення парламентських слухань Верховна Рада України прийме відповідну постанову, а також підготує до видання матеріали парламентських слухань.

Відповіді на запитання, які були передані у письмовому вигляді 27.11.2019 під час проведення парламентських слухань на тему: "Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років":



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18
30 березня 2024 09:00
27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07