Від імені Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування щиро вітаю усіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС із цим визначним днем!
14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У цей день ми  вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом ліквідаторів. Завдяки їх самовідданій праці вдалося в короткі терміни здійснити такі важливі та швидкі дії з локалізації аварії на Чорнобильській АЕС та пом’якшення її наслідків.
33 роки тому був побудований об’єкт «Укриття», проектування і спорудження якого було здійснено за рекордно короткий строк – всього за півроку. Особливість і складність цього об’єкту полягала у відсутності як у вітчизняній, так і у світовій практиці досвіду подолання наслідків такої масштабної аварії. Об’єкт «Укриття» надав фахівцям час для напрацювання подальших важливих високотехнологічних рішень.
В липні цього року у зоні відчуження відбулася урочиста передача нового безпечного конфайнменту від компанії «Новарка», яка була генеральним підрядником проекту, замовнику — Державному спеціалізованому підприємству «Чорнобильська АЕС». Новий безпечний конфаймент з терміном експлуатації 100 років створить умови для виконання третього етапу Стратегії перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно-безпечну систему – вилучення залишків ядерного палива і паливовмісних матеріалів, виконання робіт з демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття».
Шановні учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, завдяки Вашому героїзму ми маємо сьогодні можливість спостерігати навколишню природну красу. Завдяки Вам ми живемо та мріємо про щасливе майбутнє.
Ми вдячні героїчним зусиллям всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: вчених, проектувальників, будівельників, військових та працівників Чорнобильської АЕС та інших працівників, які брали участь у  подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи.
Комітет і надалі сприятиме розробленню та затвердженню планів створення на території зони відчуження сучасної інфраструктури для проведення міжнародних досліджень з радіології, радіобіології, охорони навколишнього середовища, поводження з радіоактивними відходами, встановлення природоохоронного режиму Чорнобильського заповідника, забезпеченню проведення радіоекологічної інвентаризації виведених з господарського обороту територій зони безумовного (обов’язкового) відселення.
Щиро вітаємо всіх, хто присвятив своє життя ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, яка продовжується і до нині, та бажаємо Вам та Вашим родинам міцного здоров’я, щастя, миру, добра й достатку.

З повагою

Голова Комітету Верховної Ради України
з питань екологічної політики та
природокористування                                   О. Бондаренко
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35