У Комітеті з питань екологічної політики та природокористування 12 лютого 2020 року провела засідання робоча група щодо питання обміління Шацьких озер. Робочу групу було створено та затверджено її склад згідно з рішенням Комітету від 26 листопада 2019 р №15/7 «Щодо питання обміління Шацьких озер», а рекомендації, які було схвалено на засіданні Комітету направлено до Кабінету Міністрів України, Мінекоенерго, Держводагентства, Держлісагенства, Держекоінспекції, Волинської облдержадміністрації, Національної академії аграрних Наук, Інституту водних проблем і меліорації НААН України та до Шацького Національному парку.
Голова робочої групи, голова Комітету Олег Бондаренко зазначив, що потрібно з’ясувати що зроблено за підсумками рішення Комітету, що не вдалося зробити і встановити причини, а також спланувати нашу подальшу роботу, запропонувати першочергові заходи та довгострокову політику щодо збереження Шацьких озер.
Степан Івахів, як депутат з Волинської області, звернув також увагу присутніх на те, що робоча група повинна дійти до певного рішення проблеми та сформувати бачення які саме заходи збережуть таку перлину України, як Шацькі озера.
Тож, члени робочої групи мали можливість відзвітувати щодо виконання заходів та рекомендацій, визначених у рішенні Комітету.
Зокрема, представники Волинської обласної державної адміністрації доповіли про співпрацю з Інститутом водних проблем і меліорації в частині розробки наукового обґрунтування щодо причин обміління Шацьких озер та подальших кроків.
Відмітили, що за звітною інформацією, кількість відпочиваючих на Шацькому поозер’ю зростає, і тільки у 2018 році там відпочивало більше
1 млн. громадян, з них 52 тисячі іноземні туристи.
Разом з тим, Олег Бондаренко звернув увагу представників Волинської обласної державної адміністрації на те, що наразі не розпочато розробку проекту підтримки належного гідрологічного балансу на водних об’єктах регіону та здійснення реконструкції відповідних гідромеліоративних споруд  за рахунок коштів обласного бюджету (в тому числі Волинського обласного фонду охорони навколишнього природного середовища) у 2020 році.
Голова екологічної ліги Тетяна Тимочко також акцентувала увагу на відсутності у схваленій стратегії розвитку Волинської області до 2027 року заходів щодо збереження Шацького поозер’я.
Марія Христецька - директор Шацького національного природного парку проінформувала присутніх щодо запитів до Мінекоенерго, які стосуються гідрологічного моніторингу та гідрологічного режиму Шацького поозер’я та звернулась до керівництва Комітету щодо сприяння у їх погодженні.
В свою чергу, представники Мінекоенерго, Держводагентства та Держекоінспекції проінформували про свої повноваження в частині вирішення порушених питань.
Представники наукової спільноти надали пропозиції та розрахунки щодо розробки та впровадження наукових програм.
Члени робочої групи щодо збереження Шацьких озер дійшли спільного висновку стосовно необхідності звернення до Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва з метою порушення питання транскордонного впливу на ситуацію, що склалася.
Степан Івахів підкреслив, що має бути чіткою дорожня карта наших подальших дій по збереженню групи Шацьких озер, адже мова йде про унікальний не лише для України, а й для частини Європи природний комплекс, що нині потребує значної уваги влади, науки і громадськості.
Підсумовуючи результати засідання, Олег Бондаренко вкотре звернув увагу на те, що треба напрацювати комплекс дій саме для того, щоб зупинити деградацію цих унікальних природних комплексів, уникнути найгірших сценаріїв розвитку ситуації та пообіцяв членам робочої групи знову зібратися. Крім того, закликав керівництво Шацього націанального природного парку звертатися до Комітету з метою сприяння у прискоренні вирішення тих нагальних і гострих проблем, що склалися.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47