9 вересня 2020 р. у форматі відеоконференції відбулося чергове засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

 Відповідно до порядку денного Комітет розглянув ряд питань законопроектної та організаційної роботи.

Зокрема, було розглянуто законопроект про державний екологічний контроль (реєстр. № 3091), внесений народними депутатами України Маріковським О.В., Бондаренком О.В., Якименком П.В. та іншими народними депутатами Україні та альтернативний до нього законопроект про державний екологічний контроль (реєстр. № 3091-1), внесений народним депутатом України Кузьміних С.В. З огляду на велику кількість зауважень до обох законопроектів було прийнято рішення про направлення законопроекту (реєстр. № 3091) до головного комітету для підготовки на повторне перше читання, для чого визнано за доцільне створити відповідну робочу групу, та про відхилення законопроекту (реєстр. № 3091-1).

Також розглянуто подібний за сферою регулювання законопроект про основні засади проведення позапланових заходів контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища (реєстр. № 3417), внесений народним депутатом України Штепою С.С. Прийнято рішення про його повернення суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та врахування його положень під час доопрацювання у Комітеті законопроекту (реєстр. № 3091).

Розглянуто законопроекти про медіа (реєстр. № 2693-д), внесений народними депутатами України Потураєвим М.Р., Кравчук Є.М., Кабановим О.Є. та іншими народними депутатами України, а також про внесення змін до Закону України "Про засади внутрішньої та зовнішньої політики" щодо актуалізації деяких положень (реєстр. № 3666), внесений народними депутатами України Умєровим Р.Е., Устіновою О.Ю., Рахманіним С.І. та іншими народними депутатами України. Прийнято рішення щодо прийняття зазначених законопроектів за основу.

Розглянуто законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (реєстр. № 3790), внесений народними депутатами України Жупаниним А.В., Шипайлом О.І., Припутенем Д.С. та іншими народними депутатами України, а також про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою захисту довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення навколишнього середовища, реєстр. № 3597), внесений народними депутатами України Констанкевич І.М., Батенком Т.І., М'яликом В.Н. та іншими народними депутатами України. Прийнято рішення про повернення зазначених законопроектів суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Також розглянуто проект Постанови Верховної Ради України про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих зловживань посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, пов'язаних з неналежним поводженням з відходами у місті Львові, що призвели до виникнення обставин, які спричинили загибель людей та загрожують охороні довкілля (реєстр. № 3610), внесений народними депутатами України Лозинським Р.М., Княжицьким М.Л., Юрашем С.А. та іншими народними депутатами України. Прийнято рішення про підтримку прийняття зазначеної Постанови в цілому.

Комітет підтримав прийняття за основу законопроекту про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджету України на 2020 рік" (щодо оснащення пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС України для захисту населених пунктів від лісових пожеж, реєстр. № 3838), внесений народними депутатами України Ткаченком М.М., Корнієнком О.С., Горбенком Р.О. та іншими народними депутатами України.

Розглянувши законопроекти про забезпечення державної підтримки для підприємств, що займаються глибинною переробкою деревини (реєстр. № 3865), а також про внесення змін до Податкового кодексу України щодо пільгового оподаткування підприємств, що займаються глибинною переробкою деревини (реєстр. № 3888), внесені народним депутатом України Заремським М.В., Комітет прийняв рішення про їх відхилення.

Розглянувши законопроекти про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо підвищення фінансової спроможності територіальних громад (реєстр. № 3920), внесений народним депутатом України Шпаком Л.О., а також про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне зайняття рибним та іншим водним добувним промислом (реєстр. № 3934), внесений народним депутатом України Євтушком С.М., Комітет прийняв рішення про їх повернення суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Крім того, Комітет розглянув питання про зміни до предметів відання підкомітетів і затвердив предмети відання утвореного 02.09.2020 підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря, виключивши відповідні питання з предметів відання підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища.

Також Комітет підтримав ініціативу розроблення стратегії розвитку лісового господарства України і вирішив обговорити це питання на засіданні Комітету та вжити заходів щодо розширення представництва Комітету з питань екологічної політики та природокористування у Колегії Державного агентства лісових ресурсів.

 Переглянути відеоматеріали

 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49