Спільна Робоча група Комітету з питань екологічної політики та природокористування та Комітету з питань правоохоронної діяльності щодо причин виникнення лісових пожеж та запобіганню їх у майбутньому продовжує свою активну роботу.

10 грудня 2020 року відбулося виїзне засідання Робочої  групи до Житомирської області, яка в квітні цього року найбільше постраждала від масштабних лісових пожеж, зокрема найбільш враженими районами є Овруцький та Народницький. До робочої зустрічі були запрошені народні депутати, представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Голова Державного Агентства Лісових ресурсів України, керівники Житомирської обласної державної адміністрації та обласної рад, представники органів місцевого самоврядування, ДСНС, Національної поліції та Держекоінспекції, працівники лісової галузі, експерти та науковці.

Головною метою цієї поїздки було оцінити вжиті заходи щодо ліквідації наслідків пожеж та для попередження цього стихійного лиха у майбутньому, зокрема на прикладі Бережестських та Ситовецьких лісгоспів.

Після огляду пошкоджених вогнем ділянок учасники виїзного засідання у конференц-залі заслухали доповідачів та обговорили зроблені кроки по протидії лісовим пожежам.

Треба зазначити, що спільна робота і Міністерства захисту довкілля і Державного агентства лісових ресурсів України, і Уряду, який виділив кошти на придбання протипожежної техніки, і звичайно ж лісівників дала певні результати. За короткий проміжок часу, а саме за 6 місяців зроблено наступне: створені розгалужена система якісних лісових доріг та понад 300 пожежних водойм, які  обладнані пірсами для забору води, створено десятки тисяч кілометрів мінералізованих смуг і проведено догляд за ними, розроблені сотні площ згарищ. Важливим елементом є також заліснення пошкоджених площ.

Питанням протидії лісовим пожежам опікується й Президент України  Володимир Зеленський, так 09 грудня 2020 року своїм Указом №556/2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та підготовку заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи», він дав доручення Кабінету Міністрів України вжити невідкладних заходів щодо поліпшення протипожежного та санітарного стану лісів на території зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення. Як ми пам’ятаємо, Чорнобильська зона також навесні постраждала від масштабних лісових пожеж.

Щодо роботи Комітету з питань екологічної політики та природокористування, то наразі в ньому підготовлено два законопроекти, зокрема № 3526 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», який вносить нові норми в господарську діяльність та змінює норми за спалювання сухої рослинності. Даний законопроект рішенням Комітету рекомендовано Верховній Раді  до прийняття у другому читанні.

Другий законопроект № 3755 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж», який підвищує адміністративну відповідальність за протипожежну безпеку, який також підготовлений до другого читання.

 Комітет з питань екологічної політики та природокористування буде наполягати на збільшенні фінансування даної проблематики, зокрема були подані пропозиції до Державного Бюджету України на 2021 рік і навіть якщо пропозиції не будуть враховані, то будуть ініціювати зміни до Держбюджету протягом наступного року, адже запобігання лісовим по вкрай важлива. Це перш за все, збереження наших екосистем, нашої природи, нашого лісового фонду.

Загалом під час засідання відбулося обговорення та аналіз причини виникнення лісових пожеж, зроблені певні висновки та обговорені плани заходів на майбутнє з метою унеможливлення виникнення цих стихійних лих.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30