22 грудня 2020 року Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування було проведено Комітетські слухання на тему: "Участь України у Європейському зеленому курсі".

У засіданні під головуванням народного депутата України, голови підкомітету з адаптації до змін клімату та охорони атмосферного повітря Василенко Л.В. взяли участь Голови комітетів Верховної Ради України Бондаренко О.В., Герус А. М. , Климпуш-Цинцадзе І. О., інші народні депутати України, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Стефанішина О. В., керівники та представники центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, міжнародних партнерів, наукової та бізнес спільноти. Приєдналися до обговорення близько 130 учасників.

На слуханнях відбулися презентації Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної щодо бачення позиції України в Європейському зеленому курсі та заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Ірини Ставчук щодо зобов’язань держави у межах другого національно визначеного внеску до Паризької угоди.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина наголосила: «Хоча Євросоюз говорить про те, що політика Європейського зеленого курсу - це політика озеленення всього континенту, але регулювання і фінансові інструменти фактично є доступними і розробляються лише для країн Європейського Союзу, тож тут питання боротьби України за відстоювання наших можливостей і нашого інтересу в контексті цієї зеленої трансформації».

Ірина Ставчук поінформувала, що є ціла низка галузей, які потребують модернізації відповідно до зобов’язань Україна перед світовою спільнотою: «Перед державою постає робота з розвитку альтернативних галузей, зокрема, біорозмаїття, стійка аграрна політика, чиста енергія, стійка промисловість, будівництво та реновація, стійка мобільність, зменшення забруднення довкілля та кліматична дія».

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Бондаренко О.В. підкреслив, що Комітет плідно працює над питаннями Євроінтеграції і Європейського зеленого курсу і проінформував про законопроекти, які опрацьовуються Комітетом. Комітет повністю підтримує і наголошує на якомога швидшому приєднанні до Європейського зеленого курсу нашої держави.

«Кліматичні зміни – це виклик сьогодення з першою пріоритетністю. Проти коронавірусу вакцина вже є, а чи зможемо знайти порятунок від змін клімату? Україна має на законодавчому рівні закріпити зобов’язання виділяти щонайменше 1% бюджету на програми екологічної трансформації та захисту довкілля». – наголосила Леся Василенко.

Після блоку презентацій від уряду у спільному діалозі зійшлися представники різних ключових сфер. У ході обговорення сторони дійшли до спільного знаменника, що саме зараз Україні треба визначитися з єдиною політикою у напрямі протидії кліматичним змінам, зробити це треба з урахуванням міжнародних зобов’язань і національних інтересів.

Переглянути відеоматеріали

Переглянути матеріали слухань

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35