У засіданні взяли участь представники Комітету з питань екологічної політики та природокористування і його секретаріату.

З доповіддю щодо науково-методичних засад реабілітації радіоактивно забруднених агроландшафтів в контексті «зеленої» економіки виступила директор Інституту агроекології і природокористування НААН, доктор економічних наук, професор, академік НААН Дребот О.І. Також з порушеного питання виступив керівник секретаріату Комітету, член НКРЗУ Борисюк М.М.

Питання реабілітації радіоактивно забруднених агроландшафтів та їх широкомасштабне залучення у виробництво є актуальним стратегічним напрямом управління радіоактивно забрудненими територіями, який потребує комплексного державного підходу в його вирішенні.

Читати детальніше

Враховуючи необхідність комплексної реабілітації радіоактивно забруднених агроландшафтів на тлі сучасних тенденцій у світовій економіці та безумовну актуальність наукових досліджень у сфері новітніх напрямів ведення аграрного виробництва на територіях, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, в руслі актуальних загальноєвропейських екологічних тенденцій, зокрема ЄЗК, необхідно розробити єдину концепцію управління радіоактивно забрудненими агроландшафтами в контексті «зеленої» економіки як документ стратегічного планування та організації, що визначає державну політику у сфері управління вказаними територіями, який би відображав специфіку ведення агропромислового виробництва у досліджуваному регіоні з урахуванням сучасних викликів. Це сприятиме ефективному використанню орних земель, вирішенню практичних завдань управління радіоактивно забрудненими агроландшафтами Українського Полісся з метою відродження регіону та збільшення його ролі у зростанні економіки країни, запобігатиме розвитку деградаційних процесів у ґрунтах, дозволить поліпшити екологічні та санітарно-гігієнічні умови навколишнього природного середовища, а також зменшить негативні наслідки для України додаткових викликів, пов’язаних із інтеграцією цілей «зеленого зростання» в усі сектори економіки і суспільного життя нашої держави у рамках нового екологічного курсу світової спільноти.

З порушених питань Президія Національної академії аграрних наук прийняла відповідну постанову, яку буде оприлюднено найближчим часом.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49