22 вересня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Відповідно до порядку денного Комітет розглянув питання законопроектної та організаційної роботи.

Зокрема, Комітетом було розглянуто законопроект про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (реєстр. № 5602), внесений Кабінетом Міністрів України. Метою законопроекту визначено затвердження єдиного документу щодо визначення діяльності зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2031 року.

Законопроектом пропонується:

схвалити зміни до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему;

оновити завдання і заходи щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему відповідно до завершених етапів та початку виконання чергових етапів чинної Програми;

продовжити строк виконання чинної Програми і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2031 року включно;

затвердити паспорт чинної Програми.

Комітет прийняв рішення щодо прийняття законопроекту (реєстр. № 5602) за основу.

Відповідно до частини п’ятої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітет повторно розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проведення робіт на землях водного фонду (реєстр. № 5442), поданий народними депутатами України Прощуком Е.П., Бондаренком О.В., Матусевичем О.Б., Криворучкіною О.В., Фельдманом О.Б., Задорожним А.В.., Кривошеєвим І.С., Бакунцем П.А. Шаховим С.В. та іншими народним депутатами України. За ініціативи та за аргументацією голови підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища народного депутата України Прощука Е.П., зокрема враховуючи зауваження Комітету з питань антикорупційної політики, Комітет прийняв рішення направити його для підготовки на повторне перше читання.

За результатами розгляду законопроекту про ратифікацію Угоди про внесок між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (реєстр. № 0120), внесений Президентом України Зеленським В.О., Комітет підтримав його прийняття в цілому.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення використання земель оборони та земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у постійному користуванні національних академій наук, державних підприємств, установ, організацій (реєстр. № 5692), внесений народними депутатами України Верещук І.А., Івченком В.Є.,  Здебським Ю.В., та іншими народними депутатами України. Положення поданого законопроекту не узгоджуються між собою та положеннями статей 3, 92 Земельного кодексу України, містить неузгодженості із Податковим та Бюджетним кодексами України. Законопроект не підтримується Міндовкілля, Міноборони, Мінагрополітики, Держгеокадастром, і Держприкордонслужбою, до нього наявні зауваження Мінфіну. З огляду на викладене Комітет прийняв рішення щодо направлення його на доопрацювання.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення збалансованості місцевих бюджетів (реєстр. № 5693), внесений народними депутатами України Васильченко Г.І., Цабалем В.В., Юрчишиним Я.Р., Бакунцем П.А. та іншими народними депутатами України. Комітет рекомендував при прийнятті рішення по законопроекту (реєстр. № 5693) врахувати позицію Комітету щодо необхідності віднесення пільг громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, до захищених статей Державного бюджету України у порядку і розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України.

За результатами розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей у зв'язку з утворенням Національної соціальної сервісної служби та її територіальних органів (реєстр. № 5849), внесений Кабінетом Міністрів України, Комітет підтримав прийняття його за основу з урахуванням зауважень Комітету.

Комітетом було заслухано Звіт про результати аудиту ефективності виконання заходів Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року та Рішення Рахункової палати від 08.06.2021 р. № 12-3 про розгляд зазначеного Звіту. За результатами розгляду Комітетом рекомендовано:

Кабінету Міністрів України подати на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення річки Дніпро на період до 2021 року» у терміни, визначені рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 30.07.2021 «Про стан водних ресурсів України», введеним в дію Указом Президента України від 13.08.2021 № 357/2021;

Міндовкіллю та Держводагентству забезпечити подання до Кабінету Міністрів України законопроекту про внесення змін до Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення річки Дніпро на період до 2021 року», розробленого відповідно до вимог законів України «Про стратегічну екологічну оцінку» та «Про державні цільові програми».

Окрім цього, за ініціативи голови підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду, народного депутата України Овчинникової Ю.Ю., Комітет рекомендував розглянути на своєму засіданні 11.10.2021 питання про виконання рішення Комітету № 75/3 від 07.04.2021 стосовно масової загибелі птахів, в тому числі червонокнижних видів, на території Херсонської області, зокрема біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України.



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30