17 лютого 2015 року Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи провів засідання круглого столу на тему: "Перспективи впровадження стратегічної екологічної оцінки (СЕО) в Україні в контексті європейської інтеграції".

Засідання круглого столу вів Голова Комітету Томенко Микола Володимирович. Також з вітальним словом виступили Посол Канади в Україні Роман Ващук і директор проекту РЕОП Пол Дарбі.

Участь у заході також взяли народні депутати України, працівники Верховної Ради України, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, науковці, представники міжнародних організацій та громадськості.

Круглий стіл було проведено разом з проектом "Розбудова спроможності до економічно обґрунтованого планування розвитку областей і міст України" (скорочено – проект РЕОП), який фінансується за підтримки Уряду Канади.

У межах проекту було розроблено та апробовано методологію, що ґрунтується на досвіді інших країн, адаптовано її до законодавчих вимог і практики планування регіонального розвитку в Україні, а також підготовлено відповідні практичний посібник, навчальну програму і методичні рекомендації.

Під час засідання було відмічено, що стратегічна екологічна оцінка застосовується у багатьох країнах світу як процес виявлення екологічних факторів і можливих екологічних наслідків пропонованих стратегій, планів і програм та їх врахування під час прийняття відповідних рішень.

В ЄС проведення стратегічної екологічної оцінки регулюється Директивою 2001/42/ЄC про оцінку впливу окремих планів і програм на навколишнє середовище та Протоколом про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо).

Сьогодні під час круглого столу обговорювалися перспективи впровадження стратегічної екологічної оцінки в Україні в контексті європейської інтеграції, зокрема, питання:

- досвід впровадження СЕО в Україні в процесі розроблення стратегій розвитку Дніпропетровської та Львівської областей та на міжнародному рівні;

- сприяння Європейської Економічної Комісії ООН у розбудові системи СЕО в Україні;

- методологічні та освітні аспекти впровадження СЕО в Україні;

- впровадження СЕО у навчальні програми;

- підготовка державних службовців з питань СЕО;

- участь громадськості в СЕО;

- нормативно-правова база впровадження СЕО в Україні.

Зазначені питання потребують комплексного підходу та, насамперед, прискорення процесу ратифікації відповідного міжнародного протоколу на національному рівні.

Засідання пройшло у конструктивній атмосфері, а його учасники під час обговорення були одностайні в необхідності впровадження стратегічної екологічної оцінки, як однієї з складових нашого наближення до вимог законодавства ЄС.

ФОТОЗВІТ з круглого столу "Перспективи впровадження стратегічної екологічної оцінки (СЕО) в Україні в контексті європейської інтеграції".

ВІДЕОРЕПОРТАЖ з круглого столу "Перспективи впровадження стратегічної екологічної оцінки (СЕО) в Україні в контексті європейської інтеграції".

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 11:47
15 травня 2024 18:08
15 травня 2024 10:44
14 травня 2024 14:52
10 травня 2024 17:44
09 травня 2024 18:08
09 травня 2024 17:28
06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05