Комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення моніторингу та заходів із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій) (реєстр. № 1859 від 27.01.2015 р.), внесений народним депутатом України  Мельничуком С.П., та відзначає таке.

Метою та завданням законопроекту є удосконалення моніторингу надзвичайних ситуацій, пов’язаних з небезпекою потенційно небезпечних об’єктів та попередження руйнування покрівель великої площі у будівлях та будинках соціально-культурного та виробничого призначення з масовим перебуванням людей.

Проектом Закону передбачається прямо визначити обов’язки суб'єктів господарювання, центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо створення автоматизованих систем раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення на потенційно-небезпечних об'єктах та у будівлях і будинках соціально-культурного та виробничого призначення з масовим перебуванням людей, що мають покрівлі великої площі. 

На думку автора законопроекту, його прийняття дозволить застосувати превентивні засоби забезпечення безпеки населення, що позитивно вплине на стан техногенної безпеки та підвищить у цілому безпеку населення.

Як зазначено в пояснювальній записці, реалізація проекту акта не потребує додаткових фінансових витрат з державного бюджету.

Міністерство інфраструктури України не підтримує законопроект у запропонованій редакції, пропонує направити його на доопрацювання та надало свої висновки до законопроекту, які стосуються термінології та уточнень до запропонованих норм проекту Закону.

Міністерство зазначає необхідність визначення джерела фінансування встановлення, інтеграції та обслуговування автоматизованої системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення. Реалізація таких систем потребує значних коштів, враховуючи кризовий стан підприємств галузі транспорту унеможливлює їх реалізацію.

На думку Міністерства, у пояснювальній записці до законопроекту необхідно навести статистичні дані щодо вартості встановлення, інтеграції та обслуговування автоматизованої системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення у порівнянні з вартістю самих об’єктів та користю від таких систем в реальних випадках, коли їх спрацювання дало можливість не допустити загибелі людей, а також фінансовий еквівалент матеріальних збитків, що вдалося уникнути.

Міністерство фінансів в експертному висновку до законопроекту зазначило, що реалізація положень законопроекту не впливає на видаткову та доходну частини держбюджету та не заперечує щодо розгляду проекту Закону України про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення моніторингу та заходів із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій).

Головне науково-експертне управління зробило ряд зауважень та застережень та дійшло висновку, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням цих зауважень.

Необхідно відзначити, що подібний законопроект у минулому році був розглянутий Комітетом, а саме: проект Закону України “Про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення моніторингу та заходів із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій)" (реєстр. № 3499 від 25.10.2013 р.) внесений народними депутатами України  Литвиновим Л.Ф., Тихоновим В.М. Немілостівим В.О. Рішенням Комітету від 26.03.2014 р., повернуто суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет  вирішив:

1. За результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення моніторингу та заходів із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій), (реєстр. № 1859 від 27.01.2015 р.) внесений народним депутатом України  Мельничуком С.П., повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

2. Співдоповідачем при розгляді законопроекту визначити народного депутата України Колєснікова Д.В.

 

             

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 11:47
15 травня 2024 18:08
15 травня 2024 10:44
14 травня 2024 14:52
10 травня 2024 17:44
09 травня 2024 18:08
09 травня 2024 17:28
06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05