25 січня 2022 року у Комітеті відбулась робоча зустріч Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка з представниками Посольства Французької Республіки в Україні на чолі із Александром Горбачевим, Радником з питань ядерної політики Регіональної економічної служби в країнах СНД, за участі народного депутата України, голови підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Ігоря Кривошеєва, Заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Шахматенко, Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Євгена Крамаренка, керівника секретаріату Комітету Михайла Борисюка з метою обговорення перспектив двостороннього співробітництва між Францією та Україною з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Голова Комітету поінформував, що Комітет тримає на контролі питання виконання заходів Загальнодержавної програми щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему та її фінансове забезпечення. Черговий етап цієї Загальнодержавної програми зараз знаходиться на розгляді Верховної Ради України. Це проект Закону про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему (реєстр. № 5602 від 03.06.2021 р.), який Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти в першому читанні за основу. Цим законопроектом також врахована потреба в організації постійного моніторингу паливовмісних матеріалів, що знаходяться в об’єкті «Укриття», оскільки після установки нового безпечного конфайменту в проектне положення відбувається зміна умов зберігання розташованих всередині скупчень паливовмісних матеріалів.

Голова Комітету подякував представникам Посольства Французької Республіки в Україні за багаторічну і дієву підтримку Україні у подоланні наслідків аварії на ЧАЕС та перетворенням об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Адже Французька Республіка є одним із основних вкладників Чорнобильського фонду «Укриття», з якого фінансувалося будівництво нового безпечного конфайменту (НБК).

Учасники зустрічі обговорили створення Радою директорів ЄБРР нового Рахунку міжнародного співробітництва з питань Чорнобиля (новий донорський фонд), призначенням якого є подолання викликів, які ще залишаються в Чорнобильській зоні, та забезпечення належного використання результатів, досягнутих у рамках роботи Чорнобильського фонду «Укриття» (новий безпечний конфайнмент) та Рахунку ядерної безпеки (сховище відпрацьованого ядерного палива та завод з переробки рідких радіоактивних відходів).

Радник з питань ядерної політики Регіональної економічної служби в країнах СНД Александр Горбачев висловив надію на подальшу плідну співпрацю, спрямовану на реалізацію завдань Рахунку міжнародного співробітництва з питань Чорнобиля, зокрема щодо: розробки комплексного інтегрованого плану для Чорнобиля; виведення з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та інших ядерних об’єктів на майданчику; експлуатації нового безпечного конфайнменту; забезпечення взаємодії між роботами з поводження з радіоактивними відходами на Чорнобильській атомній електростанції та в межах зони відчуження Чорнобильської АЕС, та на решті території України.

Керівник секретаріату Комітету Михайло Борисюк поінформував про надходження до Комітету на розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій та забезпечення населення інформацією про їх радіаційний стан (реєстр. № 6476 від 28.12.2021), яким пропонується переглянути критерії зонування радіоактивно забруднених земель, а саме доцільності переходу із показника рівня щільності забруднення ґрунту ізотопами цезію, стронцію або плутонію при визначенні категорій зон радіоактивного забруднення на показник ефективної дози опромінення людини. Борисюк М.М. підкреслив, що на це питання мають дати точну відповідь науковці, оскільки показник рівня щільності забруднення ґрунту є основоположним для законодавства України стосовно питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Комітет звернувся до Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук України, Національної академії медичних наук України, Державної установи "Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України, Національної комісії з радіаційного захисту населення України, Міністерства охорони здоров’я України та Державної інспекції ядерного регулювання України з проханням надати експертні висновки до зазначеного законопроекту.

Александр Горбачев відмітив доцільність наукового та виваженого підходу до таких змін, оскільки це призведе до оновлення переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення, та звернув увагу на соціальну складову зазначеного.

Голова Комітету Олег Бондаренко на завершення запевнив учасників зустрічі, що успішна реалізація заходів зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та проектів міжнародної технічної допомоги на майданчику Чорнобильської АЕС залишаються одним з головних пріоритетів України у такий непростий час для всього світу.

Учасники зустрічі відмітили необхідність продовження роботи із подолання наслідків Чорнобильської катастрофи в умовах нових викликів пандемії та політичної ситуації в країни.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 липня 2024 15:44
28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57
10 червня 2024 16:56
08 червня 2024 08:00
07 червня 2024 16:09