ВИСНОВОК
на проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих
актів України щодо забезпечення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших
осіб (реєстр. № 5609), внесений народними депутатами України
Бондаренком О.В., Прощуком Е.П., Третьяковою Г.М.  та іншими, та альтернативний проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших осіб (реєстр. № 5609-1), внесений народними депутатами України
 Королевською Н.Ю.,  Солодом Ю.В., Морозом В.В. та Гнатенком В.С.

 

За дорученням Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. від 27.01.2022 Комітет з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні 23.02.2022 (протокол № 115) розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших осіб (реєстр. № 5609 від 03.06.2021), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В., Прощуком Е.П., Третьяковою Г.М.  та іншими, та альтернативний проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших осіб (реєстр. № 5609-1 від 22.06.2021), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Морозом В.В. та Гнатенком В.С.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту реєстр. № 5609, його завданням є:

забезпечення належного соціального захисту осіб прийнятих на службу цивільного захисту під час дії особливого періоду;

покращення медичного забезпечення та соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших осіб, зокрема, шляхом забезпечення належного функціонування лікарської експертизи в системі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту;

забезпечення права осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та членів їх сімей на пільгове отримання санаторно-курортного лікування безвідносно до розміру середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Для вирішення зазначених завдань законопроектом передбачається:

доповнити частину третю статті 2 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» положеннями щодо збереження пенсії особам, прийнятим на службу цивільного захисту під час дії особливого періоду;

доповнити Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» положеннями щодо функціонування в системі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, лікарської експертизи;

скасувати норму, передбачену частиною четвертою статті 117 Кодексу цивільного захисту України, щодо залежності передбачених пільг від розміру середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу.

Альтернативний законопроект реєстр. № 5609-1 повністю підтримує ідею законопроекту реєстр. № 5609 щодо необхідності підвищення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту і пропонує також розширити коло суб’єктів, що мають право на отримання допомоги на поховання і компенсацію матеріальних витрат на ритуальні послуги та спорудження надгробка у разі загибелі (смерті) особи рядового чи начальницького складу служби цивільного захисту, а також збільшити розмір самої допомоги. З цією метою пропонується внести зміни до частини другої статті 121 Кодексу цивільного захисту України.

Слід зазначити, що на засіданні Комітету 23.09.2020 були розглянуті проект Закону України про внесення зміни до статті 121 Кодексу цивільного захисту України (реєстр. № 3950 від 03.08.2020), внесений Кабінетом Міністрів України, та альтернативний проект Закону України про внесення змін до статті 121 Кодексу цивільного захисту України щодо розширення категорій отримувачів та збільшення розміру допомоги (реєстр. № 3950-1 від 21.08.2020), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю. та Солодом Ю.В.

Зазначеними законопроектами передбачається внести зміни до частини другої статті 121 Кодексу цивільного захисту України, розширивши коло суб’єктів, що мають право на отримання допомоги на поховання і компенсацію матеріальних витрат на ритуальні послуги та спорудження надгробка, а саме запропоновано змінити формулювання «під час виконання службових обов’язків» на «під час проходження служби», крім того законопроектом реєстр№ 3950-1 підвищити розмір самої допомоги до двадцяти прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на день загибелі (смерті).

Законопроекти реєстр. № 5609 та 5609-1 підтримуються ДСНС, Мінсоцполітики, МОЗ, не підтримуються Пенсійним фондом України. Мінфін у своїх висновках до законопроектів зазначив, що законопроект реєстр. № 5609 не підтримується, а законопроект реєстр. № 5609-1 потребує доопрацювання.

Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримує прийняття законопроекту
реєстр. № 5609 за результатами розгляду у першому читанні за основу.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету прийняв рішення, що зазначені законопроекти мають вплив на показники бюджету (збільшуватимуть витрати державного бюджету). У разі прийняття відповідних законів до 15 липня 2022 року вони мають вводитися в дію не раніше 1 січня 2023 року, а після 15 липня 2022 року - не раніше 1 січня 2024 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України  висловило зауваження до законопроектів, зокрема про:

дискусійність положень про скасування надання пільг залежно від розміру середньомісячного сукупного доходу сім’ї;

недоцільність доповнення Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» новою статтею 70-1;

внесення до ч. 3 ст. 2 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» змін, що спрямовані на збереження права на отримання пенсії особам, прийнятим на службу цивільного захисту під час дії особливого періоду;

 надання до проекту належного фінансово-економічного обґрунтування;

коректування дати набрання чинності.

Як зазначено у пояснювальних записках до законопроектів, їх реалізація потребуватиме додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України.

Враховуючи вищевикладене, Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших осіб (реєстр. № 5609 від 03.06.2021), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В., Прощуком Е.П., Третьяковою Г.М. та іншими, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу, та альтернативний проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших осіб (реєстр. № 5609-1 від 22.06.2021), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Морозом В.В. та Гнатенком В.С., за результатами розгляду в першому читанні відхилити.

Співдоповідачем на пленарному засіданні із зазначеного питання визначено народного депутата України Мандзія С.В.

 

 

Голова Комітету                                                                      О. БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 липня 2024 15:44
28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57
10 червня 2024 16:56
08 червня 2024 08:00
07 червня 2024 16:09