26 травня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув законопроект про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів (реєстр. № 6477), поданий Кабінетом Міністрів України. Метою законопроекту визначено запровадження правових та організаційних засад створення та функціонування національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів і створення єдиної уніфікованої електронної системи доступу до інформації про стан довкілля для органів влади та надання кожному громадянину доступу до такої інформації для підвищення ефективності електронного врядування у сфері охорони навколишнього природного середовища. Серед зауважень до змісту законопроекту, на які вказує Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України - відсутність системного правового зв’язку проекту із чинними законодавчими актами у сфері екології щодо реєстрації викидів та перенесення забруднювачів. У ході засідання також було зазначено про нечіткість визначень та неузгодження частини базових формулювань законопроекту, що створює підстави для правової невизначеності. Обговорювалося питання уточнення офіційного перекладу Протоколу про реєстри викидів та перенесення забруднювачів. Під час розгляду законопроекту керівництво Міндовкілля запевнило Комітет у можливості врахування зауважень та пропозицій під час підготовки законопроекту до розгляду в другому читанні. Враховуючи викладене Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності у сфері розвитку водного господарства (реєстр. № 7346), поданий Кабінетом Міністрів України. Метою законопроекту визначено дерегуляцію господарської діяльності, що дасть можливість Україні підвищити позицію у рейтингу Doing Business. Законопроектом передбачається внесення змін до Водного кодексу України, законів України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності». Головне науково-експертне управління відмітило, що проект вимагає техніко-юридичного доопрацювання. Зокрема, текст законопроекту не співпадає з відповідними положеннями у порівняльній таблиці до проекту, що не узгоджується з вимогам ч. 6 ст. 91 Регламенту Верховної Ради України (згідно з якою «до законопроекту про внесення змін до законів додається порівняльна таблиця, яка містить редакцію відповідних положень (статей, частин, пунктів, абзаців тощо) чинного закону та нову його редакцію з урахуванням запропонованих змін») та ускладнює належний аналіз проекту. Законопроект потребує доопрацювання під час його підготовки до другого читання, а також, відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України, згідно з якою головний комітет, як виняток, може прийняти рішення про врахування внесених пропозицій і поправок щодо виправлень, уточнень, усунення помилок та/або суперечностей у тексті законопроекту, інших структурних частин законопроекту та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні, якщо про необхідність їх внесення було зазначено у висновках цього головного комітету та/або експертного підрозділу Апарату Верховної Ради України і оголошено головуючим на пленарному засіданні під час розгляду такого законопроекту у першому читанні. Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

Комітет розглянув підготовлений до розгляду у другому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту осіб рядового і начальницького складу та умов проходження служби цивільного захисту (реєстр. № 7284), з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи. Метою законопроекту, як зазначено у пояснювальній записці, є врегулювання проходження служби цивільного захисту, у тому числі в особливий період, забезпечення належного соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту. До законопроекту надійшло 35 поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, які наведені у порівняльній таблиці для розгляду законопроекту у другому читанні. За результатами розгляду Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення затвердити порівняльну таблицю, рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект прийняти у другому читанні та в цілому як Закон з техніко-юридичним доопрацюванням.

У зв’язку з надходженням до Комітету листа Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Комітет переглянув висновок на законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту (реєстр. № 7255), підготовлений до розгляду у другому читанні. Комітет розглянув пропозиції Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України щодо необхідності уточнення деяких норм законопроекту в частині внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану». За результатами обговорення Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення переглянути попереднє рішення Комітету щодо законопроекту від 05.05.2022 (протокол № 123), затвердити порівняльну таблицю та рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в другому читанні зазначений законопроект в остаточній редакції прийняти у другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» щодо підтримки волонтерської діяльності (реєстр. № 7363), поданий народними депутатами України Третьяковою Г.М., Бондаренком О.В., Бакумовим О.С. та іншими народними депутатами України. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів внести пропозицію до Верховної Ради України зазначений законопроект за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій (реєстр. № 7398), поданий народними депутатами України Шуляк О.О., Якименком П.В. та іншими народними депутатами України. За результатами опрацювання законопроекту спільно з фахівцями ДСНС до нього висловлено ряд зауважень. Зокрема, законопроектом запропоновано внести зміни до статті 32 Кодексу цивільного захисту України, що вступають у конфлікт з іншими нормами цієї ж статті, а також здійснити додаткове унормування питань, які на сьогодні повністю унормовано. Запропонований варіант законопроекту не дозволить повною мірою досягти задекларованих цілей через відсутність у ньому окремих норм, спрямованих на забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови території. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію зазначений законопроект направити на доопрацювання.

Комітет розглянув та схвалив рекомендації Комітету щодо питання «Інформація Голови Державного агентства лісових ресурсів України про результати діяльності за 2021 рік та план роботи на 2022 рік», заслуханого Комітетом 16.02.2022. Зваживши на поточну ситуацію періоду воєнного стану та беручи до уваги інформацію, надану центральними органами виконавчої влади, пропозиції народних депутатів України – членів Комітету, а також пропозиції, висловлені у виступах під час обговорення порушених питань, Комітет прийняв рішення направити зазначені рекомендації Кабінету Міністрів України, Міндовкілля, Мінрегіону, Держлісагентству, Фонду держмайна, обласним державним адміністраціям.

Також Комітет заслухав інформацію щодо роботи Оперативного штабу, створеного наказом Держекоінспекції від 01.03.2022 № 73, та Робочої групи при ньому. До складу Оперативного штабу входять представники Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Оперативним штабом ведеться єдиний реєстр випадків екологічної шкоди та збитків завданих внаслідок збройної агресії. Зокрема, до єдиного реєстру екологічних збитків внесено інформацію про більше ніж 250 випадків екологічної шкоди завданої внаслідок збройної агресії. Оперативним штабом отримано більше ніж 2200 повідомлень про збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу. За результатами обговорення, Комітет взяв до відома заслухану інформацію.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47