У першу неділю червня відзначають День працівників водного господарства. Його започатковано Президентом України 18 березня 2003 року.

Водне господарство України має вирішальне значення в забезпеченні необхідних соціальних і побутових умов життя населення.

Всі функції, які пов’язані з регулюванням водних ресурсів, їх охороною, збереженням, використанням і відведенням використаної води, а також із запобіганням руйнівної дії вод, тісно переплетені між собою.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування відмічає вагомий внесок працівників водогосподарського комплексу у розвиток водного господарства, задоволення потреб населення і галузей національної економіки
у водних ресурсах.

Наш спільний головний стратегічний напрямок – це досягти доброго стану вод відповідно до європейських підходів за басейновим принципом управління водними ресурсами.

Сьогодення потребує саме екологічно спрямованого захисту водних ресурсів, встановлення жорстких правил користування та раціонального їх використання.

На превеликий жаль, з самого початку повномасштабної агресії РФ проти України відбуваються постійні негативні впливи на водні ресурси країни, у тому числі і на об’єкти інфраструктури галузі водного господарства.

Російські окупанти завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі для забору, очищення та постачання води, а також каналізаційних очисних спорудах. Без води та каналізації наразі всі міста Луганської області на підконтрольній Україні території. Значно пошкоджені об’єкти водопостачання та водовідведення
у Донецькій, Запорізькій, Харківській та Миколаївській областях.

Через стихійні поховання загиблих, відсутність якісної питної води та ліків окуповане росіянами місто Маріуполь перебуває на межі епідеміологічної катастрофи. Через критичну ситуацію з водовідведенням та значними розривами каналізаційних мереж у місті існує загроза, що нечистоти опиняться на вулицях міста та в Азовському морі.

Існує також потенційна загроза функціонуванню Каховського водосховища та дренажних мереж у штатному режимі на окупованій території країни (можливе підтоплення значних територій).

У зв’язку із зазначеними впливами російських окупантів на водні ресурси країни перед працівниками водогосподарської галузі постають нові специфічні виклики, з якими вони неодмінно впораються.

Бажаємо усім вам, шановні колеги, міцного здоров’я, добробуту, щастя
та мирного неба на рідній землі!

  З повагою

Голова Комітету                                      Олег БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44