Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування вітає всіх громадян України з Всесвітнім днем довкілля!

Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день довкілля (World Environment Day).

Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй у грудні 1972 року оголосила 5 червня Всесвітнім днем довкілля. Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року Генеральному секретареві ООН. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням довкілля.

Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу. Сьогодні екологічні проблеми постають у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації.

Відзначення цього Дня кожного року допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля і підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.

Цьогорічний Всесвітній день довкілля для України є надзвичайно болючим. Адже значних втрат і шкоди отримує наше довкілля у боротьбі із російською агресією на території нашої держави. 

В багатьох місцях тривають активні бойові дії, створюються численні обмеження для природоохоронної діяльності на тимчасово окупованих територіях. На території України повсюди є велика кількість ракет, що впали, а також нерозірваних вибухонебезпечних предметів, що представлятиме потенційну небезпеку для людей та навколишнього природного середовища, протягом багатьох десятиліть. Природні екосистеми потерпають також через фортифікаційне будівництво, пошкодження їх вибухами, військовим транспортом, пожежами тощо.

Заподіяну шкоду довкіллю окупантами, Україні доведеться ліквідовувати не один десяток років. Наслідки війни в Україні, це не лише втрати для нашого довкілля, це може стати проблемою всього світу, адже всі екосистеми пов’язані між собою. 

Комітет з питань екологічної політики та природокористування постійно приділяє особливу увагу охороні, збереженню, використанню та відновленню природних ресурсів, екологічній безпеці, правовому регулюванню у сфері охорони навколишнього природного середовища, найкращих практик утилізації відходів промисловості, державного екологічного контролю, екологічного стану природних ресурсів України. Основними здобутками роботи Комітету є підготовка законодавчих актів, які сприяють вирішенню актуальних проблем сьогодення.

Зокрема, Комітет був визначеним головним з опрацювання проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану і у відбудовний період», який прийнято Верховною Радою України 15 березня (№ 2132-IX від 15.03.2022). Закон спрямований на здійснення природоохоронних заходів, врегулювання та спрощення проведення відновлювальних робіт з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій.

 В реаліях сьогодення, у викликах, які приймає наше довкілля, ми особливо мусимо берегти та відроджувати, понівечене агресором навколишнє середовище.

З Днем Довкілля!

  З повагою

Голова Комітету                                      Олег БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30