8 червня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув законопроект про управління відходами (реєстр. № 2207-1-д), підготовлений до другого читання з урахуванням пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, до якого надійшло близько 1600 пропозицій.

Голова Комітету, народний депутат України Бондаренко О.В. у своєму виступі відмітив необхідність та вагомість прийняття зазначеного законопроекту для нашої країни. «Прийняття законопроекту відкриє шлях для залучення інвестицій у сміттєпереробну галузь» – підкреслив він. На його думку, законопроект надасть можливість прискорити впровадження інших законодавчих ініціатив, дозволить продовжити розпочату роботу щодо розроблення секторальних законопроектів, зокрема, про упаковку та відходи упаковки, про управління відходами видобувної промисловості, про утилізацію батарей і акумуляторів, відходів електричного та електронного обладнання. Голова Комітету наголосив, що вже сьогодні триває робота з підготовки багатьох нормативно-правових актів у цій сфері та розроблення регіональних планів управління відходами.

Голова підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами, народний депутат України Нестеренко К.О. проінформував про рішення підкомітету за законопроектом та висновки щодо поданих пропозицій. Затверджена підкомітетом порівняльна таблиця містить усі пропозиції і поправки, внесені відповідно до Регламенту Верховної Ради України.

Заступник Голови Комітету, народний депутат України Криворучкіна О.В. звернула увагу, що законопроект про управління відходами дозволить прискорити розроблення та прийняття законопроекту про управління відходами видобувної промисловості, який є вкрай важливим і надасть змогу врегулювати питання правового забезпечення у цій сфері.

Заступник Голови Комітету, народний депутат України Маріковський О.В. підтримав прийняття законопроекту і у своєму виступі зазначив, що утримуватиметься під час голосувань за законопроектом на засіданні Комітету, проте не блокуватиме прийняття законопроекту і підтримає його з урахуванням правок під час розгляду Верховною Радою України.

Народний депутат України Шахов С.В. підтримав законопроект і запропонував відтермінувати в інтересах промисловості введення в дію закону у разі його прийняття на дванадцять місяців після закінчення війни. Така пропозиція не була підтримана, зокрема, з боку Міндовкілля і Мінрегіону, які вже працюють над проектами актів на виконання положень законопроекту і забезпечать їх впровадження протягом дванадцяти місяців з дня набрання чинності відповідного закону.

В обговоренні законопроекту взяли участь народні депутати України – члени Комітету, зокрема, Бондаренко О.В., Криворучкіна О.В., Кривошеєв І.С., Маріковський О.В., Нестеренко К.О., Прощук Е.П., Шахов С.В., Яценко А.В., керівники та представники центральних органів виконавчої влади, зокрема, Міндовкілля, Мінрегіону, Антимонопольного комітету, громадськості та екологічної спільноти - представників "Асоціації міст України", "Всеукраїнської екологічної ліги», "Європейської Бізнес Асоціації", "Професійної асоціації екологів України", Громадської ради при Міндовкіллі. Кожен промовець відзначив, що не всі питання управління відходами досконало врегульовані законопроектом, проте всі висловилися на підтримку законопроекту та відмітили, що він закладає основи для проведення ключової реформи у сміттєпереробній галузі, дозволить досягти вагомих позитивних зрушень та поліпшити екологічну ситуацію в країні.

Під час засідання Головою Комітету, народним депутатом України Бондаренком О.В. було запропоновано викласти в редакції Комітету частину першу Розділу ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» законопроекту, зокрема щодо введення в дію через дванадцять місяців з дня набрання ним чинності (крім пункту 1 частини третьої статті 10, статей 40, 44, 49, 50, 51), а також щодо врегулювання питань управління відходами видобувної промисловості, що утворились внаслідок проведення розвідувальних робіт, видобутку, оброблення (перероблення, збагачення) та зберігання корисних копалин і розроблення родовищ корисних копалин, яке здійснюватиметься відповідно до законодавства про управління відходами до прийняття окремого закону у сфері управління відходами видобувної промисловості.

За результатами обговорення Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в другому читанні законопроект про управління відходами (реєстр. № 2207-1-д) прийняти в другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув законопроект про ратифікацію Поправки та Другої поправки до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (реєстр. № 0154), внесений Президентом України Зеленським В.О. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття в цілому проекту Закону про ратифікацію Поправки та Другої поправки до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (реєстр. № 0154).

Також Комітет обговорив питання щодо положення та створення експертної ради при Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет взяв до відома інформацію щодо проведення слухань у Комітеті (онлайн) на тему: «Вплив воєнних дій на довкілля в Україні та його відновлення до природного стану» та прийняв рішення доручити Голові Комітету визначити дату та місце їх проведення, а голові підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду, народному депутату України Овчинниковій Ю.Ю. підготувати пропозиції щодо проведення зазначених слухань.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30