Метою законопроекту визначено запровадження правових та організаційних засад створення та функціонування національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів, а також створення єдиної уніфікованої електронної системи доступу до інформації про стан довкілля для органів влади та надання кожному громадянину доступу до такої інформації з метою підвищення ефективності електронного врядування у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Законопроектом передбачено внесення змін до законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про доступ до публічної інформації» та до Господарського кодексу України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вказало на відсутність системного правового зв’язку проекту із чинними законодавчими актами з питань захисту довкілля та надало ряд зауважень і пропозицій до законопроекту.

Зокрема, вимагає доопрацювання термінологічний апарат законопроекту, в тому числі й чітке визначення поняття «громадськості», як суб’єкта суспільних відносин відповідної сфери; потребує узгодження та уніфікації взаємодія реєстру викидів та перенесення забруднювачів з іншими інформаційними, інформаційно-комунікаційними системами, базами даних у сфері охорони навколишнього природного середовища; усунення в законопроекті дублювання положень чинного законодавства. Також положення законопроекту потребують узгодження між собою, з положеннями чинних законів та міжнародних угод, які ратифіковані Верховною Радою України, а його текст - з метою законопроекту.

Комітет з питань цифрової трансформації у своєму висновку рекомендує врахувати пропозицію Мінцифри щодо необхідності визначення у законопроекті відомостей, передбачених частиною 2 статті 26 Закону України «Про публічні електронні реєстри».

За висновком Мінфіну законопроект не суперечить законодавству, що регулює бюджетні відносини.

Під час прийняття рішення Комітет зважив на запевнення Міндовкілля забезпечити належний супровід розгляду законопроекту у Верховній Раді України, взяти участь у підготовці його до розгляду у другому читанні без порушення вимог Регламенту Верховної Ради України.

З урахуванням викладеного, Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект закону про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів (реєстр. № 6477) за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18